РУСКА БАЛТИЧКА ФЛОТА СЛАВИ 320 РОЂЕНДАН! ПРОСЛАВА У СЕНЦИ УЛАСКА ФИНСКЕ У НАТО ПАКТ

Балтичка флота Руске ратне морнарице је 18. маја 2023. године слави 320 година постојања.

Фото: Принтскрин Јутујуб

Овај дан се слави у част руског цара Петра првог који је 18. маја 1703. године упутио флотилу чамаца на весла у које су били укрцани припадници Преображенског и Семјоновског пука који су извршили препад изаузели дваш ведска војна брода Гедан и Астрилид на ушћу реке Неве, што је била прва победа Руса на Балтику у једној поморској бици.

Фото: Принтскрин Јутујуб

Овај дан постао је темељ за развој најстарије морнаричке флоте на северу Европе. Иначе морнари Балтичке флоте су учестовали у свим историјским догађајима од Руске Империје, преко Бољшевичке револуције до Совјетског Савеза, распада, као и Руске Федерације од 1992. до данас.

Балтичка флота у 21 веку добија све значајнију улогу у том делу Европе, јер покривати комплетан Балтик, ексклаву Калињинград, а посебно покривање Финског залива, од када је Финска постала чланица НАТО ставља пред Балтичку флоту све више изазове, посебно у опцији спречавања неке нове поморске блокаде Санкт Петербурга.

Фото: Принтскрин Јутујуб

На Балтичку флоту утицао је и рат у Украјини, који је показао, као и кад је у питању Црноморска флота да овим двема поморским ефективима недостају пре свега савремени бродови, ракетне фрегате, десантни бродови, као и помоћни, па је нужна градња нових пловила, мањих по димензијама, а већим по снази и јачини употребљеног оружја.

Фото: Принтскрин Јутујуб

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *