ОПЕРАЦИЈА УНА-95: Из штампе изашла књига о херојској одбрани Републике Српске у последњим данима грађанског рата

Из штампе у суботу 22. јула 2023. изашла је 18 књига новинара ТВ Фронта и неуморног публицисте, хроничара једног времена Данка Боројевића под насловом: “Уна-95- Одбрана Републике Српске 1995. године” у којој описује једну од операција Хрватске војске учи самог краја рата, а о којој се у Хрватској и данас не говори нити спомиње много.

Боројевић започинје причу у овој кнјизи са војном вежбом “Милнац-95” која је била исходишна тачка за једну такву сложену операцију.

Фото: Тв Фронт

Боројевић на почетку књиге читаоца уводи полако у тематкиу описујући кључне догађаје од фебруара 1994 до 18. септембра и самог почетка операције “Уна-95”.

Боројевић читаоце уводи детаљно у саму операцију и причу о томе почиње са 17. септембром описјући јасно и конкретно што се дешавало дан пре, затим на дан када је почела операција и дан после када је обустављена.

Аутор конкретно наводи губитке обе стране у сукобу, али описује и неке детаље које су биле непознате широј јавности да је дошло до окршаја тенка Т-55 и хрватског транспортног хеликоптера Ми-8МТВ.

Фото: Тв Фронт

Велика вредност ове књиге осим текста су и фотографије саме операције како са српске, тако и хрватске које су по први пут у некој књизи о грађанском рату приказане у колору, као и детањи борбене технике које су кориштене и са српске, тако и са хрватске стране.

Књига имау купно 189 страна, састоји се од 23 наслова. Књига се може читати као целина, али и појединачно сваки догађај за себе.

ФОТОГАЛЕРИЈА:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *