АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ МИЛИ О СУРОВИКИНОВОЈ ЛИНИЈИ НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ: Има много сложених минских поља, змајевих зуба, бодљикаве жице, ровова. Изградили су два -три одбрамбена појаса

Начелник здруженог генералштаба америчке војске генерал Марк Мили и секретар за одбрану САД Лојд остин 18. јула одржали су заједнички конференцију новинара, где су одговарали на питања акредитованих новинарских екипа. Једно од питања односило се и на руску линију на истоку Украјине, коју неки зову и “Суровикинова линија”, зашто је украјинцима штеко да је пробију у контраофанзиви која траје већ шест пуних недеља.

Генерал Мили одговарајући на питање новинара Ројтерса поводом ове констатације рекао је да су Руси имали неколико месеци да уведу веома сложену дубину, линеарну одбрану по дубини. То нису баш повезане линије ровова, као што је то било за време Првог светског рата, ни налик, каже Мили је како додаје садашња руска линија има доста минских поља замајевих зуба, бодљикаве жице, ровова.

Такођ руска линија има веома широку зону по дубини, а затим најмање два, можда чак и три главна одбрамбена појаса.

” Сада су претрпели много жртава, Руси су до данас, дакле, они су такође извршили ту мобилизацију, знате, од пре неколико месеци. Дакле, трупе које се налазе на тим руским линијама су лоше обучене, лоше опремљене. Њихово одржавање и логистика нису високи. Њихов морал је низак. А сада, недавно, због побуне Пригожина, командно-контролни апарат на стратешком нивоу свакако је у најбољем случају збуњујући.

На оперативном, тактичком нивоу, имали су значајне губитке међу својим официрским кором. Али поред тога, недавни догађаји са Пригожином су такође довели до тога, а ви то извештавате у медијима, до смењивања разних људи. Дакле, руска ситуација није баш добра, иако су се тукли због минских поља. Међутим, Украјинци имају значајну количину борбене моћи која још није ангажована. И нећу да говорим шта ће се десити у будућности, јер ће то бити одлука Украјине да – где и када предају своју резерву и тако даље.

Управо сада, они чувају своју борбену моћ и полако, смишљено и упорно се пробијају кроз сва ова минска поља. То је веома тешка борба.

Почело је пре пет или шест недеља. А разне ратне игре које су урађене пре времена предвиђале су одређене нивое напредовања. И то је успорило. Зашто? Зато што је то разлика између рата на папиру и стварног рата. Ово су стварни људи у правим машинама које тамо стварно чисте права минска поља и стварно умиру.

Дакле, када се то деси, јединице имају тенденцију да успоравају и то је с правом, да би преживеле, да би се провукле кроз ова минска поља. Дакле, они раде свој пут кроз то. По мом мишљењу, то је далеко од неуспеха. Мислим да је прерано за такав позив. И остаћу при ономе што смо раније рекли, ово ће бити дуго, биће тешко, биће крваво. И на крају дана, видећемо где ће завршити Украјинци, у односу на Русе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *