Успешно изведена међународна вежба „Платинасти вук 23“! Приказана врхунска оспособљеност! ФОТО

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је данас Дану високих званица на међународној тактичкој вежби обучавања „Платинасти вук 23“ у бази „Југ“ код Бујановца.

Вежби је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, као и представници оружаних снага земаља учесница и војнодипломатског кора.

На вежби је учествовало око 600 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије.

Министар Вучевић, по завршетку вежбе, честитао је свим учесницима успешно реализовану вежбу и оценио је „врло добро“. Како је истакао, Војска Србије осми пут организује највећу међународну војну вежбу на територији наше државе – „Платинасти вук”.

– То је и повод да искажем задовољство оним што смо данас видели, али не само оним што је данас приказано на Дану високих званица и за медије, већ и оним што је организовано, примењивано и увежбавано претходних дана на бази „Југ“. Гледано са српске стране, тиме Војска Србије подиже своју интероперабилност, способност, опремљеност и увежбаност да може да учествује у мултинационалним мировним операцијама и мисијама, што и јесте суштина и основна намена базе „Југ” где се данас налазимо, овде на полигону „Боровац” – рекао је министар Вучевић.

Он је захвалио свим земљама учесницама вежбе „Платинасти вук 23” и додао да тиме снажимо наше партнерске односе „неоспоравајући једни другима припадност одређеним војним савезима или одлукама да будемо војно неутралне државе“.

– Намена и сврха целе вежбе и данашњег приказа јесте – реаговање мировних снага. Уз захвалност свима који су учествовали, посебно бих честитао начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Мојсиловићу, свим генералима, официрима, подофицирима, војницима и цивилним лицима из састава Војске Србије. Ми смо веома поносни на њих, на све оно што су приказали на понос целе отаџбине Србије и што су били на висини задатка. Наставићемо да учествујемо у активностима које су од интереса за одбрану државе Србије и за подизање нивоа обучености, опремљености, оспособљености Војске Србије, као гаранта мира и независности Републике Србије – поручио је министар одбране.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил захвалио је на позиву да присуствује, како је истакао, значајној међународној војној вежби.

– Ово је првокласни полигон и свакако је било потребно много планирања, обуке и труда да се омогући оваква вежба, да се омогући да припадници Војске Србије и Оружаних снага САД раде заједно.  Говорим у име много Американаца који су имали прилику да виде колико је била успешна ова вежба која сведочи о могућности и напредовању наше сарадње – рекао је амбасадор Хил.

Одговарајући на новинарска питања, министар Вучевић говорио је и о даљем учешћу Војске Србије на међународним војним вежбама.

– На снази је одлука Владе Републике Србије, а на основу закључака Савета за националну безбедност, да Војска Србија не учествује на војним вежбама. Изузетак је направљен за ову војну вежбу „Платинасти вук 23″, јер је то био национални интерес Србије, односно интерес Војске Србије да се ова вежба организује. У односу на даље активности оваквог или сличног карактера, Влада Републике Србије заједно са председником Србије, наравно и са војним руководством, доносиће одлуке – рекао је министар одбране.

Он је том приликом истакао да иако је на снази одлука да Војска Србије не учествује на међународним војним вежбама то не искључује доношење појединачних одлука.

–  Оно што ми радимо као Министарство одбране и Војска Србије, синхронизовано свакако, да ми предвиђамо одређен ниво међународних војних вежби, да будемо припремљени у сваком смислу, од оног основног административног до оперативно-тактичког нивоа, ако то буде дозвољено да можемо да партиципирамо. Све оно што је и од нашег интереса ми ћемо размотрити. Понављам, водимо се искључиво националним интересима, развијајући партнерске односе – нагласио је министар Вучевић.

Обраћајући се присутнима, министар одбране захвалио је свим учесницима вежбе рекавши да је задовољан Војском Србије.

– Верујем да је боље да вежбамо заједно него да имамо догађаје као деведесетих година. Мислим да је то интерес Србије, а то не значи да неко одустаје од независне, слободарске политике Србије или војне неутралности. Ми желимо да имамо партнерске односе са свим земљама које су учествовале у овој војној вежби и са другима који нису били део овог програма. А за мене је најважније да сам ја задовољан нашом војском – рекао је министар одбране.

Вежба се реализује у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Припадници Војске Србије и оружаних снага девет земаља на полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ увежбавали су тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја – борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

Међународна вежба „Платинасти вук“ у Србији реализује се од 2014. године, а њен значај огледа се у подизању капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби, као и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама.

ФОТО ГАЛЕРИЈА:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *