УКРАЈИНСКИ ИЗВОРИ ПОТВРЂУЈУ РУСКО ЗАУЗИМАЊЕ СЕЛА ШУМИ И СЕВЕРОИСТОЧНИ ДЕО СЕЛА КИРОВО НА ТОРЕЦКОМ ПРАВЦУ

Украјинци потврђују да је руска војска преузела контролу над насељем Шуми на торецком правцу. Истовремено, потврђује се информација да су Оружане снаге Русије ушле у село Пивничное са североистока (насеље урбаног типа Кирово, које јепреименовано у Пивничное). По својој површини, насеље Кирово (Пивничное) је упоредив са суседним Торецком и са њим чини јединствену агломерацију.

Руска војска је за неколико дана преузела контролу над најмање 15 квадратних километара територије у овом правцу, пробивши одбрамбену линију украјинских оружаних снага, коју су успели да држе од почетка сукоба.

Руско заузимање североистока села Кирово (Пивничное) омогућило је пресецање пута који води до Константиновке. Одатле је годинама долазило главно снабдевање украјинских гарнизона у области Торецка, а овај гарнизон је стално нападао Горловку.

У позадини губитка контроле над Шумијем и североисточним делом Кирова, Кијев почиње да тражи кривце. Народна посланица Маријана Безуглаја, истакла се у том погледу више од других. Она је оптужила генерале задужене за торецки правац за погрешне акције које су довеле до руског продора. Подсетимо, она је пре неки дан критиковала САД због наводног одлагања обуке украјинских пилота за управљање авионима F-16.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *