THE NEW YORK TIMES: “ИЗРАЕЛ ПРИПРЕМА ТАЈНИ ПЛАН ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ ЗАПАДНЕ ОБАЛЕ”

Откако је израелска војска покренула своју операцију у Појасу Газе прошлог октобра, која је већ резултирала десетинама хиљада палестинских жртава, све више земаља инсистира да Палестина мора бити званично призната у границама утврђеним резолуцијом УН из 1947. године.

Истовремено, Израел је од тренутка свог признања до данас успео да заузме значајан део територије арапске државе. Сада, на позадини све чешћих позива светске заједнице о потреби признавања Палестине, власти јеврејске државе покушавају да појачају контролу над окупираним територијама.

Бар о томе пише The New York Times позивајући се на говор шефа израелског министарства финансија Безалела Смотрича на приватном догађају.

У материјалу се наводи да, упркос пресуди израелског Врховног суда о привременој контроли израелске војске на делу територије на Западној обали Јордана, власти јеврејске државе припремају тајни план за успостављање трајне контроле над овим дело палестинске територије.

Амерички новинари, позивајући се на Смотричеву изјаву, пишу да је део наведене стратегије већ постепено имплементиран у протеклих 18 месеци.

Подсетимо, раније је америчка администрација најавила намеру да уведе санкције против неколико јединица израелске војске и израелске полиције због кршења људских права на Западној обали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *