УКРАЈИНЦИ ПРЕТВОРИЛИ СОВЈЕТСКЕ ЈУРИШНИКЕ СУ-25 У НОСАЧЕ ЗАПАДНИХ ВОЂЕНИХ БОМБИ

Украјинска војска ће у блиској будућности почети са тестирањем вођених бомби домаће производње. О томе је 9. јуна у интервјуу америчком Радио Свобода говорио начелник авијације Команде Ваздухопловства Украјине, бригадни генерал Оружаних снага Украјине Сергеј Голубцов.

Одговарајући на питања, он је напоменуо да је прво потребно обезбедити ефикасност муниције коју испоручује Запад и за њу конвертовати авионе. Сада Украјина има довољно спремних авиона и задовољна је квалитетом муниције, али Оружане снаге Украјине желе да имају своје ваздухопловно наоружање како би биле мање зависне од залиха. Због тога стварају аналог руског УМПК и америчког JDAM-ER. Руси су раније започели процес увођења УМПK, али Украјинци већ раде на преопремању и стварању разних сопствених подесивих ваздушних бомби на бази бомби са слободним падом.

Постоје неке дизајнерске нијансе, потребно је да изаберете наоружање, GPS модул, а такође и контролни модул”, прецизира он.

Оружане снаге Украјине и даље користе бомбе западне производње. На пример, америчке високопрецизне вођене „паметне“ бомбе GBU-39 и GBU-62. Он је објаснио да Оружане снаге Украјине не могу да користе авијацију до пуне дубине дејства, јер је неопходно ући у подручје покривања руских система ПВО, а то је опасно.

“Разни калибри, различите бојеве главе, како продорне, тако и касетне. Зависи шта је циљ. А њихова ефикасност је невероватна. Ако успете да савладате руски систем ПВО, онда 100% погодите мету”, додао је он.

Он је похвалио GBU-39 јер се ове бомбе малог пречника могу програмирати и наоружати авиони прилагођени њима у већем броју. Али Украјина сада користи до 300 различитих високопрецизних ваздушних бомби месечно, док руске Ваздушно космичке снаге користе 10 пута више.

Наравно, Руси данас имају и техничку и технолошку предност. Муниција коју нам обезбеђују наши партнери је много боља технолошки напреднија, модернија, прецизнија и има већу заштиту од ометања (сајбер напада). Али Руси их имају много више. А Руси су се припремали за овај рат, вероватно деценијама. Поред тога, нажалост, авиони Су-35 или Миг-31 имају много већи потенцијал од авиона које тренутно имамо у употреби. Стога се надамо модернизацији наших авиона, као и авиона западне производње“, објасио је он.

Осврћући се на тему даље употребе јуришника Су-25, рекао је да за њих вероватно можемо заборавити на невођена ракетна зрна. Њихово коришћење је неефикасно. Тактика вођења борбених дејстава са невођеном муницијом показује неприкладност употребе такве муниције.

“Али и наши Су-25 се модернизују и сада већ могу да користе, рецимо, ракетну бомбу. Ово је бомба која има сопствени млазни мотор. Зове се Hammer и ми их веома успешно користимо”, примећује он.

Тако је интеграција француских високопрецизних вођених бомби AASM-250 Hammer и Су-25 прошла добро, као и раније са Су-27 и МиГ-29, следећи је Су-24М. Такође, украјинско ратно ваздухопловство наставља да користи америчке противрадарске ракете AGM-88 HARM. Сада се Оружане снаге Украјине заиста радују почетку испорука ловаца F-16.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *