ШТА ПОСЛЕ ЕРДОГАНОВЕ ПОБЕДЕ НА ИЗБОРИМА: Да ли се спрема кажњавање Анкаре због остајања на садашњем спољнополитичком курсу?!

ТВ Фронт/Бошко Јовановић

Актуелни турски председник Реџеп Тајип Ердоган однео је победу у другом кругу председничких избора и тиме изборио за себе други мандат. Оно што је постало највећа енигма јесте да ли ће Ердоган наставити истим путем или ће направити одређене корекције у својој политици.

Посебно разочарење доживлеа је Шведска којој је Анкара закочила улазак у НАТО пакт. Турски председник Ердоган је најавио да неће одустати од циља да Турска постане седма најмоћнија сила света.

Причу о турској морамо да поченемо од њеног оснивања, кад кажем њеног оснивања мислим на Турску Републику. Њен оснивач је Кемал Ататурк. Господин Лалић дописник Тањуга из Анкаре написао је врло лепу књигу о Ататурку.

Шта је битно ту, битно је схватити, да Арапи не воле Турке. Нека се погледа филм Лоренс од Арабије и Турци су пред стварање републике били зависни од Немачке.

Пруски генерал Фон дер Голц је био проглашен за пашу. При стварању Турске републике одлучујућу улогу одиграо је Лењин јер је помогао Турској да се одбрани од Грчке, која је извршила напад на Турску, под палицом грчком премијера Венизелоса, па је дошло до пресељња Грка из Турске и Турака из Грчке, па су те две земље постале практично етнички чисте.

Foto: Andrej Mlakar

Циљ Ататурка је била секуларизација Турске, јер је кривио исламске структуре за пропаст турске имеприје.

Положај Турске није битан до тренутка док она није ушла у НАТО.

Турска је била ако изумемо Америку била једина чланица НАТО која се граничила са Русијом. Због тога је била од стратешке важности да Американци контролишу и помажу Турску војску.

У Турској је било неколико пучева.

Последњи успешни пуч је био 1997. такозвани “меки пуч” када је војска принудила садашњег шефа Ердоганове партије да поднесе оставку. Последњи неуспешни пуч био је 2016 године.

Турска је диретно учестововала у Кубанској кризи јер да није било Турске и америчких ракета у Турској не би било совјетских на Куби и у Турској су Американци имају и сад велику базу Инџирлик и то им је било битно због контролисања Блиског истока и штрецања Совјетског Савеза однсоно Русије.

Доласком председника Ердогана на власт спроводи се концепт стратешке дубине о томе је књижицу написао Дарко Танасковић што топло препручујем да се чита и ту иде економско јачање Турске и ту иде отворена исламизација.

Користи се фереџа, ТИКА добија много већи значај то је Турска развојна агенција. Она неколико пута више пара инвестира у Србију него у БиХ и Турска има доста развијену војну индустрију од битиних тенкова дорнова Бајрактар.

Турска телевизија Хајат ТВ је најмоћнија у БиХ, Ал Џазира је друга. Напросто стање у БиХ је тако да две највеће телевизије су у страном власништву.

Председник Ердоган је човек који зна шта хоће. Турска има најбоље односе са Србијом од свих земаља на Балкану.

Зашто председник Ердоган није увео санкције Русији?

Па једноставно може му се.

Турска у исто време продаје Украјини дронове али не уводи санкције Русији напросто зато што је Турска превише зависна од руских енергента. Турска нема никакве природне енергентске ресурсе па зависи о електричне енегије из Русије, гаса и нафте пошто се снабедевају искључиво из Азербејџдана и Русије.

Са Ираном су у јако лошим односима, такође и са Ираком. И они ту немају алтерантиву.

Американци полако затварају базу Инџирлик и селе у Грчку. Грчка добија огормну америчку војну помоћ више него Украјина јер постоји вероватноће да ће дочи до сукоба са једне стране Француске, Грчке и Кипра и с друге стране Турске.

Зашто је Турска оптужена за дешавања у Паризу када је извршен напад на Курдски културни центар зато да би се турска приморала да гласа за улазак Финске и Шведске у НАТО, али Ердоган ће да истера да буде по његовом јер је у могућности.

Ердоган треба и истоку и западу.

Не мислим да је у могућности да води несврстану политику, али ће он да се покаже као врстан трговац кад склопи споразум.

Једном речју Турска је велика сила на коју мора да се рачуна и Србија би требала да изабере између Грчке и Турске да изабере Турску, јер Грчка у гледајући са војне тачке гледишта нема шансе против Турске.

Ако дође до сукоба у Медетирану с једне стране Французи, Грци, Кипрани можда и Египат и Израел са једне и Турска са друге то ће бити само због гаса јер око Кипра су нађена гасна поља, а гас је преко потребан Турској.

У прилог овој тези иде и нагло наоруажавање Грчке од стране САД и Француске.

Грчка купује 24 Рафала од Француске, САД донира 1.200 оклопних возила М1117 САД су се одлучиле да им Грчка а не Турска буде стратешки парнер у југо-источном крилу НАТО.

Изградња осовине Београд-Истанбул је од стратешког значаја.

Србија треба да постане стратешки партнер Турске у свим областима. Сарадња са Турском у медицини, и наравно о областима војне индустрије и обавештајног рада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *