СПРЕЧЕН ПОКУШАЈ НАПАДА НА АМЕРИЧКУ АМБАСАДУ У ЛИБАНУ

Либанска војска осујетила је напад наоружаних људи на америчку амбасаду у Либану у среду ујутро у Бејруту. Како се наводи, један нападач је убијен.

Либански безбедносни званичник рекао је агенцији The Associated Press да су била четири нападача, укључујући једног који их је одвезао до места и тројицу који су отворили ватру. Један стрелац је убијен, један је побегао, а трећи је рањен и задржан од стране либанске војске.

Амбасада САД у Бејруту саопштила је да је “ватра из малокалибарског оружја” пријављена у близини њеног улаза око 08.34 часова по локалном времену, али да су њен објекат и тим безбедни.

„Истраге су у току и ми смо у блиском контакту са органима за спровођење закона земље домаћина“, написала је амбасада на ХЈ, платформи раније познатој као Твитер.

У нападу је рањен члан безбедносног тима амбасаде, а либанска војска пуцала је нападачу у стомак, рекао је безбедносни извор за Reuters. Војска наставља да тражи друге потенцијалне нападаче.

Либанска војска је саопштила да је распоредила трупе око амбасаде и околних подручја.

Мотиви напада нису били јасни, али су либански медији објавили фотографије на којима се чини да се види крвави нападач у црном прслуку са натписом “Исламска држава” на арапском и енглеским иницијалима “И” и “С”.

Локални медији јавили су да је америчко дипломатско представништво отворило ватру која је трајала скоро пола сата.

Амбасада се налази у предграђу Аукар, северно од Бејрута, у високо обезбеђеној зони са више контролних пунктова дуж руте до улаза. Тамо се преселило из Бејрута након што је више од 60 људи убијено у самоубилачком нападу 1983. године.

У септембру прошле године либанске снаге безбедности су ухапсиле једног Либанца који је отворио ватру код амбасаде САД. У том нападу није било жртава.

У новембру исте године, стотине демонстраната сукобило се са либанским безбедносним снагама у пропалестинским демонстрацијама у близини америчке амбасаде усред рата између терориста Хамаса и израелских снага.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *