НАЈВЕЋА НАТО ВЕЖБА BALTIC OPERATIONS 2024, ПОЧЕЛА НА БАЛТИЧКОМ МОРУ

У водама Балтичког мора почеле су вежбе НАТО под називом Baltic Operations 2024 (BALTOPS), саопштила је прес-служба Оружаних снага Литваније. Организација вежби поверена је Шестој флоти Ратне морнарице САД.

У маневрима ће учествовати око девет хиљада војника и друго људство, више од 50 бродова и преко 80 летелица из 20 земаља алијансе. Тако се само у луци Клаипеда налази више од 30 ратних бродова НАТО савезника, преко четири хиљаде војних морнара, маринаца и поморских пилота.

По обиму, ово ће бити највећа вежба икада одржана на Балтичком мору”, забележено у литванским оружаним снагама.

Њихова прес служба је појаснила да ће први пут од уласка у НАТО у вежбама учествовати шведски морнари. Током њих ће се увежбавати амфибијски десант, ватрена подршка и противподморнички рат, противваздушна одбрана, претресање и уклањање мина, дејства надводних и подводних дронова и друге операције.

Литванске власти су у априлу усвојиле резолуцију којом је дозвољено десет хиљада војних лица из других земаља да учествује у међународним вежбама.

Раније је заменик команданта Ратне морнарице Русије адмирал Владимир Касатонов, у чланку за часопис Военная мысльт, рекао да америчко размештање ракетног система Typhon са крстарећим ракетама Tomahawk на данском острву Борнхолм угрожава бродове Балтичка и Северна флота Руске Федерације. Према његовом мишљењу, САД могу да ударе по базама руских бродова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *