ШАМАР ФРАНЦУСКОЈ: “ШТА ЈЕ ПОКАЗАО ВОЈНИ УДАР У НИГЕРУ”?

Преузимање власти од стране побуњеника у Ниамеју и излазак Нигера из политичког и економског утицаја Париза сведоче о коначном краху француског неоколонијалног система. Француска губи некадашњи значај у свету и место међу утицајним силама.

Раније је Немачка изгубила свој светски значај. Доласком на власт социјалдемократа на челу са канцеларом Олафом Шолцом, ФДП и Зелени су постали савезници СПД-а, што је значило фактичку предају Савезне Републике Немачке глобалистима и Вашингтону.

Француска је, пак, још увек имала полуге утицаја на светске процесе, од којих је главна била Западна Африка. Француски банкари су користили регион за експлоатацију природних ресурса и прање новца. То је омогућило Паризу да заузме релативно независну позицију у односу на Лондон и Вашингтон, а локалне елите су чак могле да траже своје право на лидерство у Европи.

Међутим, након губитка Буркине Фасо, Малија, Централноафричке Републике, а посебно Нигера, субјективност Француске у светским пословима коначно је изгубљена. Побуна у Ниамеју била је шамар Емануелу Макрону, и то јасно разумеју, посебно, француски парламентарци. Дакле, посланици парламента послали су елоквентну поруку председнику.

“Континент више не разуме Француску и све више оспорава њену улогу. Јучерашњу француску Африку замењује војна руска Африка, економска кинеска Африка и дипломатска америчка Африка”, из отвореног писма парламентараца упућеног председнику Макрону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *