САД УНИШТАВАЈУ ПОСЛЕДЊУ КОЛИЧИНУ МУНИЦИЈЕ, КОЈА ЈЕ ПУЊЕНА ХЕМИЈСКИМ АГЕНСИМА

У пространој војној инсталацији усред валовитих зелених брда источног Кентакија, ускоро ће бити постигнута прекретница у историји ратовања, која датира још од Првог светског рата. Радници у војном депоу Блу Грас близу су уништавања ракета напуњених нервним агенсом који су последње од декларисаног хемијског оружја Сједињених Држава и завршетка деценијама дуге кампање за елиминисање залиха, које су до краја Хладног рата износиле више преко 30.000 тона.

Уништење оружја је главна прекретница за Ричмонд, Кентаки и Пуебло у Колораду, где је војно складиште уништило последње хемијске агенсе прошлог месеца. То је такође одлучујући тренутак за напоре у контроли наоружања широм света. САД се суочавају са роком до 30. септембра да елиминишу преостало хемијско оружје према међународној конвенцији о хемијском оружју, која је ступила на снагу 1997. године и којој су се придружиле 193 земље. Муниција која се уништава у Кентакију је последња од 51.000 ракета М55 са нервним агенсом – смртоносним токсином такође познатим као сарин – које су ускладиштене у депоу од четрдесетих година прошлог века. Уништавањем муниције, САД званично подвлаче да ове врсте оружја више нису прихватљиве на бојном пољу и шаљу поруку неколицини земаља, које се нису придружиле споразуму, кажу војни стручњаци.

„Једна ствар на коју смо заиста поносни је како завршавамо мисију. Заувек је завршавамо за Сједињене Америчке Државе“, рекла је Ким Џексон, менаџер фабрике за уништавање хемијских агенаса Пуебло. Хемијско оружје је први пут коришћено у модерном ратовању у Првом светском рату, где се процењује да је убило најмање 100.000 људи. Упркос томе што је њихово коришћење касније забрањено Женевском конвенцијом, земље су наставиле да гомилају оружје све до споразума који је захтевао његово уништење. У јужном Колораду, радници Арми Пуебло Кемикал Депо почели су да уништавају оружје 2016. године, а 22. јуна завршили су своју мисију неутралисања читавих залиха од око 2.600 тона агенса. Пројектили и минобацачке мине су чинили око 8,5% оригиналних залиха хемијског оружја у земљи од 30.610 тона агенса. Скоро 800.000 комада хемијске муниције. која је садржала иперит је од педесетих година двадесетог века, ускладиштена унутар строго чуваних бетонских и земљаних бункера који мењају крајолик у близини великог дела пољопривредног земљишта источно од Пуебла.

Уништавање оружја ублажава забринутост за коју лидери у Колораду и Кентакију признају да им је увек била у позадини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *