“САД ИСПОРУЧУЈУ ХИМАРС СИРИЈСКИМ КУРДИМА”

Главни савезник Сједињених Држава у сиријском сукобу су јединице СДФ, које се углавном састоје од локалних Курда и делују у областима њиховог пребивалишта, односно у североисточном делу земље. Ако су дуги низ година ови одреди били опремљени углавном малокалибарским и преносивим оружјем, онда су недавно били наоружани моћним ударним системима.

Како преноси Мехр Њуз (Mehr News), недавно је забележен долазак друге партије система М142 ХИМАРС (M142 HIMARS) у Сирију.

“Вероватно је, да су ове системе, САД предале свом локалном савезнику, Сиријским демократским снагама (СДФ)”, како наводи издање Army Recognition.

Недавно је западна штампа навела, да је Централна команда САД (CENTCOM) признала испоруку неутврђеног броја ракетних бацача на шасији возила својим савезницима у Сирији.

Дамаск тврди, да су амерички интереси у земљи усмерени на богата нафтна поља која се налазе на североистоку земље. Овде америчка војска наставља да одржава своје војне базе, тврдећи да амерички контингент спречава да нафтне платформе падну под контролу ИСИЛ-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *