МОРСКЕ МИНЕ И РАТ У УКРАЈИНИ: НЕВОЉА НА ЦРНОМ МОРУ

Авет морских мина поново кружи Црним морем. Претња је обострана и руска и украјиснка, а нема дана да се нека плутајућа или сидрена која се откачила не налети, па се користе различите методе уништавања од употребе миноловаца до необичнијих начина уништавања уз помоћ пушкомитраљеза из хеликоптера док лебди над морским минама.

Још пре почетка рата у Украјини често се дешавало да се старе совјетске сидрене мине откаче и наставе свој пут тамо где их струја однесе. Некад до румунске и бугаске обале. Од 24. фебруара 2022. претња морским минама посатала је још већа.

Морске мине, деле се на контактне и неконтактне.

Контактне су оне које дејствују ударом од брод. С обзиром на начин постављања могу бити бродске, сидрене мине, противподморничке сидрене мине и авионске сидрене мине. У вом случају ако је у питању био овај тип мина, највероватније је полаган са површинских бродова.

Неконтактне мине могу бити лежеће, које се полажу на дно или сидрене. Од лежећих постоје магнетске, које се активирају услед магнетског поља брoда и магнетно-индукцијске мине које се активирају електро-магнетном индукцијом, акустичне које се пале шумом, хидродинамичне које делују на основу пада хидродиманичног притиска који настаје приликом кретања брода. И ове мине се полажу помоћу бродова, авиона и подморница.

Подводне мине обично морају бити опремљене системима који их аутоматски неутралишу ако се одвоје од сидришта. Међутим, према писању турских медија, старије мине и можда немају ову меру безбедности.што представља проблем за поморски саобраћај..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *