УКРАЈИНА ОДГОВОРИЛА МОСКВИ ИСТОМ МЕРОМ: Од поноћи 21. јула сви бродови које плове ка руским лукама постају мета! Имамо начин да одговоримо

Првог дана од када је руска Црноморска флота успоставила поморску блокаду украјинских лука и дела црномрске облае коју контролише власт у Кијеву, огласио се Министарство одбране Украјине.

‼Саопштење Министарства одбране Украјине

Руска Федерација је још једном брутално прекршила универзално право на слободну пловидбу за цео свет и намерно подрива безбедност хране, осуђујући милионе људи на глад.

Отворено претећи цивилним бродовима који превозе храну из украјинских лука, изводећи ракетне и беспилотне нападе на цивилну инфраструктуру у мирним градовима, намерно стварајући војну претњу на трговачким путевима, Кремљ је Црно море претворио у опасну зону, пре свега за руске бродове и бродове који се упућују ка акваторију Црног мора у правцу морских лука која се налазе на територији Украјине. Одговорност за све ризике је у потпуности на руском руководству.

Судбина крстарице „Москва“ доказује да Одбрамбене снаге Украјине имају неопходна средства за одбијање руске агресије на мору.

Министарство одбране Украјине упозорава да од 00:00 часова 21. јула 2023. године, сва пловила која се крећу у водама Црног мора у правцу морских лука Руске Федерације и украјинских морских лука која се налазе на територији Украјине коју је Русија привремено окупирала, Украјина може сматрати да превозе војни терет са свим одговарајућим ризицима.

Поред тога, забрањена је пловидба у областима североисточног дела Црног мора и Керчко-Јеникалског мореуза Украјине као опасна, од 05:00 часова 20. јула 2023. године. Релевантне навигацијске информације за поморце су већ објављене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *