С-400 СИМБОЛ ТУРСКЕ НЕПОСЛУШНОСТИ: “Америчка штампа о бескорисности система за Турску”

Куповина руских система противваздушне одбране С-400 од стране Турске довела је до искључења Анкаре из програма Ф-35 и до америчких санкција. Упркос томе, власти земље не намеравају да се одвоје од овог противваздушног система.

“Турски С-400 постали су бескорисно оружје. САМ системи нису правилно интегрисани са другим (западним) системима ПВО јер нису повезани са радарском мрежом НАТО, јер чланице алијансе страхују да би то могло довести до тога да други системи постану доступни за посматрање од стране Русије, који би такође могли да добију вредне информације о стелт авиону Ф-35”, пише Бизнис Инсајдер (Business Insider).

Како је назначено, без комуникације са другим радарима, турска ПВО мрежа има „слепе тачке“ које ограничавају ефикасност С-400. Међутим, председник Реџеп Тајип Ердоган није у могућности да прекине договор о С-400 из политичких разлога.

“Политичка цена напуштања система ПВО је превисока. За националисте, С-400 је постао симбол турског пркоса Сједињеним Државама, због чега је Ердогановој странци било „превише скупо“ да га напусти”, даље наставља Инсајдер.

Непосредно пре него што је Турска добила своје прве компоненте С-400, министар унутрашњих послова земље рекао је да је оружје „декларација независности“. Тренутно се очекује набавка друге партије С-400. Истовремено развијамо сопствене производе ове класе.

Ми (сами) производимо системе противваздушне одбране. Не требају нам С-300 или С-400. Уклањамо потребу за њима. Ово је наша дужност, објављено је у марту у турској одбрамбеној индустрији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *