АМЕРИЧКИ АВИОН ЗА “СУДЊИ ДАН” СЛЕТЕО У ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ! E-4B ЛЕТЕЋЕ КОМАНДНО МЕСТО ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ

Aмерички председник Џо Бајден накратко се зауставио у Беликој Британији где се сусрео са премијером Риши Сунаком и краљем Чарсом Трећим, пре него што настави пут према Виљнусу престоници Литваније где су у уторак 11. и среду 12. јула одржава доведневни самит НАТО пакта који неки називају историјским по више тачака и одлука које ће бити донесеме, а тичу се и Украјине и рата са Русијом.

Амерички председник Џо Бајден стиже у своме Air Force One, а у његовој пратњи налази се још једна летелица која је незаобилазна кад је у питању амерички председник.

Наиме, ради се о летећем командном месту E-4B

Е-4Б

Е-4Б NAOC (National Airborne Operations Center) jе летеће командно место америчког председника у случају нуклеарног рата. Авион је заснован на путничком авиону Боинг 747. Укупно су израђена четири авиона који носе војну ознаку VC-25A. Поменуте летелице налазе се у 55. пуку у авио бази Оффут у Небраски.

Намена овог авиона је да у случају разарања система командовања на копну нуклеaрним ударом војно и политичко руководство пређе у њих и настави командовање. Користе га како председник САД, тако и министар одбране, начелник здруженог генералштаба, команданти видова и родова војске САД.

Неки ове летелице зову и машинама апокалипсе, које могу уз додтно пуњење у ваздуху да остану до седам дана, као и да је опрема укрцана на њега заштићена од разорних дејстава нуклеарне експлозије и да сваки може да прими до сто људи.
Један од четири Е-4Б наводно је увек спреман да полети у року од само неколико минута.

Унутрашњост летелице састоји се од три нивоа и може да прими 112 путника. Горњи ниво је управљачки, средњи се састоји од конференцијске дворане, дворане за пројекције, кабинета операционог тима и просторије за одмор. Централни има собу за састанке и канцеларију за контролу комуникацију и ходник, док је доњи ниво резервисан за сигурносне уређаје, додатну и посебну опрему за потенцијалну нежељену опасност. Летелица је опремљена са ECCM системима за електронске противмере и ESM системима за електронску подршку. Труп летелице премазан је специјалном заштитом против радијације.

Интересантно је да се и ова летелица често спомиње у многим теоријама завере и омиљена је тема америчких присталица јер постоје неутемљене тврдње да је управо у овом авиону био смештен командни центар за координисање напада трерористичких напада 11. септембра на Њујорк и Вашинготн.

Тактичко технички подаци за Е-4Б

Тип: летећи командни центар

Посада : до 114 људи

Мотори: 4x турбовентилаторски General Electric CF6-50E2 са по 23.800кг потиска

Распон крила: 59,7м

Димензије: труп: 70,5м, висина: 19,3м;

Максимална тежина при полетању 360.000 кг;

Максимална брзина 900 км/х;

Плафон лета више од 9.000 м;

Максимално задржавање у ваздуху до 12 сати

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *