РУСКИ БОМБАРДЕРИ ТУ-22М3 ЛЕТЕЛИ НАД БАЛТИКОМ: РУТИНСКИ ЛЕТ ИЛИ ПОРУКА МОСКВЕ У ВЕЗИ БЛОКАДЕ БАЛТИЧКОГ МОРА!

Учестале приче о томе како ће земље Балтика блокирати излаз Русији на балтичко море добиле су скривени одговор из Москве са поруком шта ће се десити ако заиста се чланице НАТО одлуче на тај корак. За преносиоца поруке изабран је ТУ-22.

Наиме, Министарство одбране Руске Федерације послало је два бомбардера дугог долета Туповљев ТУ-22М3 у пратњи четири ловца СУ-30СМ у петочасовну мисију лета над Балтичким морем.

На објављеним снимку се види полетање два бомбардера дугог долета ТУ-22М3, лет међународним водама Балтика и слетање. Бомбардери иначе нису били наоружани иако стандардану палету наоружања чине гравитационе бомбе ФАБ-250 и 500 и крстареће ракете Х-22 у противбродској верзији.

Иначе ови бомбардери се интензивно користе у борбеним операцијама над Украјином.

Бомбардери су полетели из базе Шајковка у Калушкој области која је крајем прошле 2022 и почетком текуће 2022 постала мета напада украјинских беспилотних летелица.

Последњи лет над Балтиком руски бомбардери ТУ-22М3 илаи су јуна месеца текуће 2023. године.

База Шајковка је дом 52. Гардијске ваздушне ескадриле која је опремљена бомбардерима дугог домета ТУ-22М3 који су од почетка рата у Украјини интензивно учестововали у лансирању крстарећих ракета на Одесу, Кијев, Виницу, Краматорск.

Верзија М3 коју сад користи руска авијација добила је усавршени мотор МК-25, која је повећала брзину на 2,05 маха. Авион је доживео и низ конструкционих промена, продужен је нос, уведени нови усисиници ваздуха, повећана максимална геометрија крила на 65 степени. Авион ТУ-22М3 добио је нову улогу продор на непријатељску територију на малим висинама уз помоћ инерцијалног навигационог система, систем за управљање летом по унапред задатој мрашути лета.

Основно наоружање ове летелице постала је крстарећа ракета Х-22, коју летелица може да носи испод трупау полупотопљеном положају или две ракете окачене свака испод сваког крила.

Ту-22М3 је прилагођен за прилаз циљу на екстремно малим висинама.

Авион у трупу може да има смештено 6 крстарећих ракета Х-15 домета 150 км, а на поткрилне носаче могу да се ставе још четири ракете.

У бомбардерским задацима обично је кориштен са класичним авио-бомбама масе 1.500 и 3.000 кг. Авион може да носи 69 бомби ФАБ-250, 12, Фаб -400, 8 ФАБ 1.500 и 2 ФАБ 3.000 прецизно вођене бомбе.

Совјетска војска имала је у свом наоружању са овим бомбардером опремљене три дивизије тешке бомбардерске авијације, две дивизије морнаричке авијације и неколико самосталних пукова. Већина авиона је била размештена у базама западно од Урала. Укупно је произведено 370 авиона од којих је 315 остало у Русији.

Ту се убрајају авиони који су повучени из Естоније и Белорусије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *