РУСИЈА И СИРИЈА ОДРЖАЛЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ ЗА ОДБРАНУ БАЗЕ ТАРТУС ОД БЕСПОСАДНИХ ЧАМАЦА И БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА

У Сирији су одржане заједничке вежбе за одбијање напада на поморску базу Тартус, уз учешће рускоих и сиријских војника. Ово саопштава Министарство одбране Руске Федерације.

Како је саопштио војни извор, током вежби су увежбавали акције одбране базе од напада помоћу беспосадних чамаца и беспилотних летелица. У складу са сценаријем војних вежби, лажни непријатељ је планирао да удари на инфраструктуру луке Тартус и војне објекте, за шта су коришћени беспилотни чамци и јуришни беспилотне летелице.

Руски и сиријски војници уништило је циљеве који су симулирали напад беспилотних летелица лажног непријатеља користећи преносне противваздушне ракетне системе Верба и противваздушне ракетне системе Стрела-10. Што се тиче беспилотних чамаца, уништили су их противдиверзантски чамац „Кадет“ Црноморске флоте Ратне морнарице Русије и мали ракетни чамци Сиријске морнарице. У уништавању беспосадних чамаца учествовали су и противваздушни ракетни и топовски системи Панцир-С.

Обалски ракетни системи “Бастион” одбили су покушај лажног противника да искрца амфибијске јединице са мора. Према сценарију вежби, десантне групе лажног противника требале су да се искрцају са десантних бродова на обалу Сирије.

Међутим, посаде комплекса Бастион извеле су електронска лансирања ракета на површинске циљеве у Средоземном мору, услед чега је, према сценарију вежбе, напад лажног непријатеља одбијен.

Подсетимо, поморску базу Тартус у Сирији користи Ратна морнарица Руске Федерације и од стратешког је значаја у контексту обезбеђивања присуства Русије у источном Медитерану. Поред тога, база је играла важну улогу у операцијама против терористичких група у Сирији, у којима су учествовале Оружане снаге Руске Федерације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *