БАЛТИЧКА ФЛОТА ОКО КАЛИЊИНГРАДА УВЕЖБАВА РАТ ПРОТИВ МОРСКИХ БЕСПОСАДНИХ ПЛОВИЛА!

Хеликоптери Балтичке флоте Руске морнарице по други пут за веома кратко време спороводе обуку посада летелица у борби против површинских беспосадних пловила (морских дронова) на основу иксустава из рата на Црном мору, где Црноморска флота већ дуже време води интензивна борбена дејства против украјинских површинских пловила Магура 5 и подводних дронова.

У вежби учествује 20 посада борбених и транспортних летелица Ми-24В и Ми-8 као и морнаричких хеликоптера Ка-29, Ка-27 и Ка-27ПС мешовитог хеликоптерског пука поморске авијације Балтичке флоте.

Вежба се одржава на простору ексклаве Калињинграда.

Како је саопштила прес служба Министарства одбране Руске Федерације:

” Током тренажних летова одиграваће се тактичке епизоде ​​за увежбавање мисија по њиховој намени – пружање ватрене подршке јединицама армијског корпуса Балтичке флоте, уништавање командних места, оклопних возила и људства фиктивног непријатеља, извиђање из ваздуха и уништавање ваздушних циљева, тражење и уништавање површинских бродова и подморница непријатеља на морским полигонима флоте“, саопштила је прес служба”. 

Они су нагласили да ће већину летачко-тактичких елемената увежбавати посаде хеликоптера на основу борбеног искуства из поморског ратовања на Црном мору.

У оквиру маневара, посаде хеликоптера претражују море у потрази за подморницама користећи спуштене хидроакустичке пловке, лансирају вођене и невођене авионске ракете различитих типоваа, гађају из хеликоптерских топова, лансирају торпеда и бомбе, увежбавају елементе маневрисања у ваздушној борби, као и приближавање циљевима.

“Пилоти морнаричке авијације обављају све задатке борбене обуке и дању и ноћу. Планирано је око 20 налета за борбену обуку. Планиране вежбе трајаће неколико дана”, закључила је прес служба Балтичке флоте.

Ангажовани борбени хеликоптери у војној вежби

МИЛ МИ-24

Ми-24 је јуришни хеликоптер способан да уништава оклопне и неоклопне, мале и површинске копнене и површинске, мале брзине и ниско летеће ваздушне циљеве, као и људство на линији фронта и у тактичкој дубини, уз пратеће трупе. Хеликоптери Ми-24 се могу користити за извиђање и осматрање, минирање подручја и друге задатаке.

Ми-8

Ми-8 су вишенаменски хеликоптери који се могу користити за ватрену подршку, сузбијање ватрених тачака, допремање трупа, транспорт муниције, наоружања, терета, хране, лекова, евакуацију рањених и мртвих.

Ка-27

Ка-27 је противподморнички хеликоптер, који је намењен за откривање, праћење и уништавање подморница које путују на дубинама до 500 м брзином до 75 км/х у подручјима претраживања удаљеним до 200 км од матичног брода у условима мора до пет бофора дању, а ноћу у једноставним и сложеним временским условима. Хеликоптер може да обавља тактичке мисије појединачно и у групи, у сарадњи са бродовима на свим географским ширинама, а може да делује и са обалног аеродрома и са брода.

Ка-27ПС је хеликоптер за трагање и спасавање конструисан за трагање и спасавање посада авиона у невољи. 

Ка-29

Ка-29 је транспортни и борбени хеликоптер намењен за десантирање маринских јединица наоружањем са бродова и пловила, ватрену подршку амфибијског десанта, пребацивање људства, терета из плутајућих база и пловила за снабдевање на ратне и поморске бродове

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *