ПРВИ ПУТ ОД 1996. ГОДИНЕ, САД НАМЕРАВАЈУ ДА ПРОИЗВЕДЕ НОВЕ ТЕНКОВЕ ABRAMS, ВИДЕО

Оклопну песницу америчке војске представљају тенкови Abrams, чија је производња обустављена давне 1996. године, а од тада се производња нових модификација основних тенкова врши преправком старих возила.

По свему судећи, украјинско искуство употребе тенкова је показало Пентагону њихову рањивост на бојном пољу, без обзира на врсту опреме, која захтева непрекидне испоруке тенкова јединицама како би се надокнадили губици. У овим условима, побољшање старих модела више није довољно и стога САД намеравају да обнове производњу нових тенкова.

Како је наведено у америчком издању LimaOhio.com, представници концерна General Dynamics Land Systems (GDLS) саопштили су да је фабрика за производњу тенкова и других оклопних возила са седиштем у Лими, држава Охајо (JSMC, у власништву државе, али којом управља приватни извођач, GDLS) ће у наредним годинама добити значајна улагања од владе САД.

Већ 2028. године буџет предузећа би требало да износи 287,1 милион долара, а годину дана касније – 300 милиона долара. У блиској будућности, производне линије би требало да буду у великој мери аутоматизоване и роботизоване.

Фабрика JSMC, која поправља постојеће тенкове, производиће нове шасије за тенкове по први пут од 1996. године“, наводи се у издању.

JSMC тренутно надограђује тенкове Abrams на верзију M1A2 SEPv3 и производи борбена возила на точковима Stryker у најновијој верзији DVH A1, ЗРПК M-SHORAD ракетне системе противваздушне одбране на њиховој шасији, а недавно је почео да склапа прве серије лаких тенкова М10 Booker. Поред тога, шасије и неке компоненте се производе за израелске тешке оклопне транспортере Namer засноване на тенковима Merkava Mk.4.

Фабрика производи опрему за САД, као и за земље попут Аустралије, Израела и Тајвана. Недавно је завршио поруџбину за Украјину”, пише издање, не прецизирајући о чему се ради, можда о рестаурацији Abrams или Stryker ​​за Украјину.

Овде сада ради 856 цивилних радника, иако је пре неколико година њихов број пао на 400. Штавише, предузеће има колосалан капацитет од 150 хиљада квадратних метара. Истовремено, његова опрема омогућава подизање терета тежине до 80 тона и обављање сложених заваривачких радова користећи материјале који се тешко обрађују као што су титан, оклоп високе чврстоће, ваљани хомогени оклоп, алуминијум и композити.

0 коментара на “ПРВИ ПУТ ОД 1996. ГОДИНЕ, САД НАМЕРАВАЈУ ДА ПРОИЗВЕДЕ НОВЕ ТЕНКОВЕ ABRAMS, ВИДЕО

  1. Uz duzno izvinjenje sto komentar/pitanje nije usko vezano za temu clanka… pre par dana, od Belgijanca koji zivi u Briselu, cuo sam da je, na tamosnjoj televiziji, prikazan prilog o tome kako ukrajinske snage unistavaju veliki broj ruskih tenkova, a najzanimljiviji detalj bio je taj sto su bezmalo svi prikazani ruski tenkovi imali otvorene poklopce na kupolama, pa su ukrajinski dronovi, i “samoubice” i oni koji su nosili bombe, bili u mogucnosti da ulete ili da ubace bombu unutar samog tenka. Navodno, zakljucak priloga je bio da je to ogroman nedostatak ruskih tenkova, jer je u njima tolika vrucina da posada mora da ostavi poklopce otvorene, a da, posledicno, ukrajinski dronovi mogu da se poigravaju s njima kako hoce.
    Da li, mozda, imate neku informaciju u vezi s tim?

    1. Код свих тенкова је исто, били они руски, амерички, израелски. То нема везе са врућином већ због мање видљивости приликом осматрања из куполе. Због тога је купола најчеше отворена, како би се лакше могло осматрати. Јер кад је купола затворена, мања је зона осматрања кад се користе само перископи. Да поновим: нема то никакве везе са врућином.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *