ПРОТЕКЛИ ВИКЕНД РУСКА АВИЈАЦИЈА У ВИШЕ НАВРАТА РЕМЕТИЛА МИР НАТО ДРЖАВА

Шведска и Финска, најновије чланице НАТО, пријавиле су одвојена кршења свог ваздушног простора од стране руских војних авиона прошле недеље усред велике вежбе Алијансе у региону.

Шведске ваздухопловне снаге су послале борбени авион JAS 39 Gripen 14. јуна поподне након што је руски тактички бомбардер Су-24 ушао у ограничени ваздушни простор код јужног врха стратешког острва Готланд у Балтичком мору, наводи се у саопштењу оружаних снага те земље.

Gripen је “пресрео летелицу након што није одговорио и наставио курс према шведском ваздушном простору”, рекао је секретар за штампу шведских оружаних снага Хенрик Нистром за Newsweekу понедељак.

Дан након инцидента, генерал-мајор Јонас Викман, начелник шведског ваздухопловства, рекао је јавном емитеру Sveriges Radio у Стокхолму да је руски војни авион прелетео око три миље у шведски ваздушни простор—који је према међународном праву дефинисан као до 12 наутичких миља од обала — пре него што га је пресретач „уклонио“.

Викман је рекао да је руска акција “неприхватљива и показује недостатак поштовања нашег територијалног интегритета”.

Шведски званичник није прецизирао тачну варијанту руског авиона, али је рекао да се ради о “извиђачкој” летелици, сугеришући да се вероватно ради о Су-24МР, познатом под НАТО именом Fencer-E.

„Не можемо да коментаришемо намеру летелице, али то није први пут да је руска летелица нарушила шведски ваздушни простор“, навео је Нистром у саопштењу послатом е-поштом.

То је било прво познато руско кршење шведског ваздушног простора откако се Стокхолм придружио НАТО у марту, и откако су два борбена авиона Су-27 и два јуришника Су-24 оптужени за повреду њеног неба у марту 2022. године.

Одвојено у петак, финска гранична стража, у оквиру свог министарства унутрашњих послова, саопштила је да је текућа истрага о недавном кршењу ваздушног простора код града Ловииса, у Финском заливу, открила да су у питању биле четири руске летелице уместо једног авиона, као што је раније тврђено.

Прошлог понедељка, два руска бомбардера и два руска ловца ушли су 2,5 миље у фински ваздушни простор на отприлике два минута, наводи се у саопштењу. Анти Хаканен, шеф одбране Финске, рекао је да се ствар схвата озбиљно.

То је било прво потврђено кршење финског ваздушног простора од стране руских авиона откако су два борбена авиона МиГ-31 пробила границу у августу 2022. године. Хелсинки се придружио НАТО у априлу 2023. године.

Док Шведска дели морску границу са руским градом Калињинградом, Финска има копнену границу од 830 миља са северозападом Русије. Нејасно је да ли је било која влада проценила да су инциденти били намерни или случајни.

Шведске оружане снаге, финска гранична управа и НАТО нису одмах одговорили на одвојене захтеве за коментар. Русија није јавно коментарисала ове наводе и није било могуће добити коментар.

Дана 10. јуна, на дан наводног кршења ваздушног простора у јужној Финској, руско министарство одбране објавило је снимак патроле са четири авиона „у ваздушном простору изнад неутралних вода Балтичког, Баренцовог и Норвешког мора“.

На снимцима, министарство је показало стратешке бомбардере Ту-95МС и Ту-22М3 како полећу са аеродрома и саопштило да су их пратили авиони Су-30СМ, Су-27 и Су-33 руског ваздухопловства и поморске авијације.

Око пет секунди на званичном видео снимку, најмање један фински F/A-18C Hornet се могао видети како надгледа руске ваздушне јединице.

„У одређеним фазама руте, бомбардере дугог домета су пратили страни ловачки авиони“, саопштило је руско министарство одбране, без детаљнијег објашњења. Наводи се да су летови, који су трајали до шест сати, „извођени у строгом складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора“.

Односи НАТО са Москвом и даље су веома напети више од две године након рата између Русије и Украјине. Њене државе чланице су настојале да колективно изолују Кремљ увођењем санкција руској економији и сада скрећу пажњу на њене линије спасавања — укључујући Кину.

Овог месеца, десетине ратних бродова и ратних авиона алијансе, и око 9.000 људи, започели су 53. издање годишње вежбе Балтичких операција, познате и као BALTOPS.

Поморске вежбе у стратешком балтичком региону — које су заказане од 7. до 20. јуна — предводе америчке поморске снаге Европа-Африка заједно са Поморским снагама за напад и подршку НАТО, поморском командом алијансе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *