ПРАВО ИЗРАЕЛА НА ОДБРАНУ НИЈЕ СПОРНО, КАО НИ ПРАВО ПАЛЕСТИНАЦА НА ЖИВОТ

Власти низа арапских држава издале су обострано договорено заједничко саопштење у вези са израелском операцијом Гвоздени мачеви. Подсетимо се да је Израел дефинисао потпуно уништење Хамаса као крајњи циљ ове операције. У том контексту, авиони израелске војске изводе нападе на густо насељену палестинску енклаву више од две недеље, што доводи до многобројних жртава.

Власти (односно министри спољних послова) Катара, Бахреина, Саудијске Арабије, УАЕ, Јордана, Египта, Марока, Кувајта и Омана у заједничком саопштењу наводе да право Израела на самоодбрану није спорно, али то право не може ни у ком начин служе као изговор за занемаривање права Палестинаца, укључујући и основно право на живот.

“Право Израела на самоодбрану није спорно, као ни право Палестинаца на живот”.

У заједничком саопштењу се осуђују израелске акције у Појасу Газе које су довеле до расељавања стотина хиљада локалних становника. Власти арапских држава су расељавање назвале принудним.

Као резултат тога, министри спољних послова арапског света позвали су Савет безбедности УН да обезбеди да организација предузме све неопходне мере за тренутни прекид ватре у зони палестинско-израелског сукоба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *