ПОЉСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ДА РАСПОРЕДИ НУКЛЕАРНО НАОРУЖАЊЕ НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ: Оклоности су се промениле, највише због Белорусије!

Пољски премијер Матеуш Моравјецки данас је поново поновио жељу да САД у тој држави распореде нукеларно наоружање, пошто је то пре неколико месеци одбијено, када је о томе јавно говорио председник државе Анджеј Дуда у једном интервјуу.

Моравјецки сматра да су данашње околности знатно другачије него што је то било раније, јер је Русија сада распоредила нукеларно наоружање у Белорусији са којом се иначе Пољска граничи.

Своју жељу Моравјецки је рекао на конференцији за новинаре Европског савета и да Пољска то види као одговор на распоређивање руског тактичког нуклеарног оружја

“Због чињенице да Русија намерава да распореди тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије, све више желимо да се апелујемо на цео НАТО и да учествујемо у програму нуклеарне размене“, рекао је Моравјецки.

Иначе прича о Пољским сновима о нукеларном наоружању датира још од октобра 2022. године и сматра се визијом како Леха качињског лидера покрета Пис, а и самог Дуде који сматрају да је то гранција да Пољска неће доживети судбину Украјине.

Међутим уместо подршке из Вашингтона је стигао хладан туш. Прво да се о томе не преговара, а онда је и дат разлог.

„Пољска је важан савезник НАТО-а у редиону, али није нам познато да је ова тема покренута током преговора. Али могу да кажем да САД не планирају да размештају нуклеарно оружје на територији земаља-чланица НАТО-а које су приступиле после 1997. године“ рекао је портпарол Стејт департмента Ведант Пател.

Тренутно је америчко нуклеарно оружје распоређено у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској. У оквиру свог безбедносног предлога у децембру 2021, Русија је инсистирала на репатријацији овог оружја, али су САД и НАТО одбили.

Од руске инвазије на Украјину, Пољска је кренула да ојача своје војне капацитете, укључујуц́и повец́ање потрошње за одбрану на 3% БДП-а, што је један од највиших нивоа у НАТО-у. Министар одбране је недавно изјавио да ц́е Пољска имати „најмоц́није копнене снаге у Европи“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *