АРСЕНАЛ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ: Бледа сенка некадашње снаге! Моћ одржава само нуклеарно оружје!

Велика Британија имала је од када је доживела колонијалну експанзију прилагодљиву војску која се мењала у зависности од времена и околности. Из оба рата Војска је изашла као победница, а онда уследио је низ трансформација које су довеле до тога да је у оклностима прво великог Европског рата када је Русија напала Украјину, војска на острву као је утврђено нема капацитет за одбрану.

Пад војне моћи западноевропских земаља који је уследио после краја Хладног рата настављен је и у 21 веку. Ту Велика Британија није била такође изузетак, а највише се управо и осетио у Уједињеном Краљевству.

Број војника је смањен и даље се смањује, као и број тенкова, борбених возила, бродова, подморница… Британија је изгубила статус супервелесиле која је спремна да се ангажује свету. Иако има доста велики војни буџет у односу на остале чланице НАТО осим САД, Немачке, Канаде, у својим војним капацитетима битно заустаје за осталим земљама.

Најбројнији род британских оружаних снага је и даље копнена војска, која је од 1957 професионална и располаже са активном и пасивном резервом. Стуб војске су 1. оклопна и 3. механизована дивизија. прва има две бригаде, а трећа три. Ту је још и осам самосталних бригада. Главна ударна песница копнене војске су и даље тенкови Челинџер 2, борбена возила Вориор, док је БВП Ајакс упркос најавама и даље мисаона именица. Онсновну кичму британске артиљерије чине самоходне хаубице АС-90 калибра 155 мм, као и самоходни вишецевни лансери ракета МЛРС М-270. Кичму ПВО заштите чине ракетни системи Рапиер и Старстрик. Кичма противоклопне борбе је на борбеним хеликоптерима АХ-64 Апач.

Л85А 2 калибра 5,56 мм је и даље основна пушка британског војника, не баш сајане поузданости. Ту су још минобацачи Л123А2, пушкомитраљези ФН Миними и Л7А2 верзија митрањеза ФН МАГ

Други по величини важан род је британска авијација или РАФ, где је у току смена старих летелица. Јуришници и извиђачи Торнадо ИДС су и верзије ГР 4 су пензионисане, то се полако ради и са Тајфунима , у питању су борбени авиони Ф-35. Ф-35 у верзијама А и Б заменио је авионе Торнадо, полако ће и Јурофајтере, а верзија Б иначе рађена за морнарицу авион Си Херијер.

Велика Британија више нема стратешких бомбардера, а за обуку се користе турбоелисни супертукано и касније млазни БАЕ Хавк. Британски РАФ и даље користи летеће радарске станице Е-3, затим РЦ-135 за електронско извиђање, док је транспортна флота сада углавном састављена од транспортних авиона Ц-17 Глобмастер, нешто Ц-130, а од транспортних хеликоптера ту су Чинук, Пума и Мењрлин. Велика Британија у свом саставу има и беспилотне летелице МQ- 9

С друге стране најслабији, али и најпрестижнији вид је ратна морнарица. Овај вид британских оружаних снага поднео је до сад највећи број резова како у пловилима, тако и у људству. Од некадашња четири остали су на смао једном носачу “Краљица Елизабета”. Од два само је једна у употреби од истоимене класе. Кључ површинске флоте су разарачи типа 45 класа Даринг, фрегате Тип 26 познате и као Global Combat Ship.

Подморничку флоту чине искључиво нуклеарне подморнице, док дизел-електричних подморница одавно нема у оперативној употреби. Кичму подморничарске флоте чине подморнице Естут.

Велика Британија је такође и нукеларна сила што је упркос томе што има знатно ослабљену војску даје статус суперсиле.Велика Британија данас не поседује нуклеарно наоружање које се лансираи з ракета са копна или авионских бомби. Нуклеарна моћ посји једино у морнарици, односно на подморницама. Нукеларне подморнице су носачи интерконтинеталних балистичких ракета Тридент.

Када се погледа војна моћ Британске војске у погледу војне опреме сва три вида указује на то према британским војним аналитичарима да војска Уједињеног Краљевства има војну опрему која је свртава у ред најмоћнијих војски, али оно што омета у великом делу војну моћ су количине и резервни делови. Постоје и празнине, а то су пре свега у новим борбеним возилима пешадије Ајакс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *