ПОЉСКА КУПУЈЕ 48 ЛАНСЕРА И 644 РАКЕТНИХ СИСТЕМА ПАТРИОТ ПАЦ-3: ВРЕДНОСТ ПОСЛА 15 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Стејт Департмент дао је зелено светло и одобрио могућу продају влади Пољске Интегрисаног система за ваздушну и противракетну одбрану (Integrated Air and Missile Defense IAMD) и Систем за борбено командовање Battle Command System (IBCS) у вредности 15 милијарди долара.

Агенција за безбедносну и одбрамбену сарадњу данас је доставила потребну потврду којом је обавестила Конгрес о овој могућој продаји.

Foto: Shutterstock

Влада Пољске је затражила да купи другу фазу двофазног програма за интегрисани систем борбене команде (IBCS) који је омогућио PATRIOT Configuration-3+ са модернизованим сензорима и компонентама, укључујући:

четрдесет осам ( 48) лансирних станица ПАТРИОТ М903 до шест стотина четрдесет четири (644) ракете  PATRIOT Advanced Capability (PAC) 3 Missile Segment Enhanced (MSE);

четрдесет осам (48) мрежних комплета интерфејса покретача (ЛИНК-ова);

дванаест (12) сензора за ваздушну и противракетну одбрану доњег нивоа LTAMDS;

и дванаест (12) великих тактичких система снаге (LTPS) за LTAMDS.

Укључена је и комуникациона опрема; алати и опрема за испитивање; опрема за подршку; генератори; резервни делови; делови за поправку; Глобал Поситионинг Систем PPS (SAASM) пријемници; комплети за модификацију; Услуге техничке, инжењерске и логистичке подршке владе САД и извођача за планирање, извршење, интеграцију система и наплату (SICО), активности тестирања лета, подршку и обуку на терену; и други повезани елементи логистике и програмске подршке.

Укупна процењена цена програма је 15 милијарди долара.

Ова предложена продаја ће подржати спољнополитичке циљеве и циљеве националне безбедности Сједињених Држава кроз побољшање безбедности НАТО савезника који је сила политичке стабилности и економског напретка у Европи.

Foto: Shutterstock

Предложена продаја ће побољшати способност Пољске против ракетне одбране и допринети војним циљевима Пољске да се ажурирају капацитети уз додатно унапређење интероперабилности са Сједињеним Државама и другим савезницима.

Пољска неће имати потешкоћа да апсорбује ову опрему у своје оружане снаге.

Предложена продаја ове опреме и подршке неће променити основни војни баланс у региону.

Главни извођачи радова ће бити Raytheon Corporation, Andover, MA; Lockheed-Martin Missiles and Fire Control, Grand Prairie, TX и други произвођач оригиналне опреме који ће бити изабран за развој и производњу агрегата за LTPS.

Купац је захтевао компензације. Сваки уговор о офсету биће дефинисан у преговорима између наручиоца и извођача(а).

Имплементација ове предложене продаје ће захтевати отприлике четрдесет (40) представника Владе САД и/или четрдесет пет (45) представника извођача да путују у Пољску на дужи период ради де-обраде опреме/поља, провере система, обуке и техничке и логистике подршка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *