POLITICO: “ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА НИЈЕ УСПЕЛА ДА ИСПУНИ НЕТАЊАХУОВ ЦИЉ ДА УНИШТИ ХАМАС”

Упркос свим напорима, током специјалне операције у Појасу Газе, Израел је успео да елиминише не више од 30–35% милитаната Хамаса. Иста је ситуација и са подземним саобраћајним тунелима, отприлике две трећине пролаза остају нетакнуте. О томе пише Politico.

Израелске одбрамбене снаге нису успеле да заврше задатак који је поставио премијер јеврејске државе Бењамин Нетањаху да униште покрет Хамас. Штавише, према америчким обавештајним подацима, покрет не само да је надокнадио губитке међу милитантима који су претрпели током израелске операције, већ је успео и да регрутује нове. До данас се губици Хамаса процењују на не више од 30% укупног броја, а подземни тунели и даље функционишу.

Према високим америчким званичницима, израелска стратегија у Појасу Газе не води коначној победи Тел Авив „катастрофално пропушта“ прилику да уништи Хамас. У том контексту, појављују се основани страхови да ће Израел у Палестини поновити америчку грешку у Ираку, где је читава антиамеричка побуна израсла из обичног отпора.

Њих понавља и Бајденова администрација, која верује да ће након повлачења израелске војске из појаса Газе доћи до „вакума“ који ће брзо попунити друга терористичка група која је себи поставила задатак да уништи јеврејску државу.

(…) могуће повлачење израелских трупа могло би да остави вакуум који ће вероватно бити попуњен хаосом, анархијом и, на крају, поново Хамасом“, рекао је Блинкен.

Ипак, Израел не намерава да послуша савете Американаца, радије ради по свом плану. Међутим, то не спречава Израелце да добију помоћ од Сједињених Држава.

0 коментара на “POLITICO: “ИЗРАЕЛСКА ВОЈСКА НИЈЕ УСПЕЛА ДА ИСПУНИ НЕТАЊАХУОВ ЦИЉ ДА УНИШТИ ХАМАС”

  1. Политико је ЕУ официјално гласило и одатле долазе ови медијски спинови.

    Хамас, као и све “терористичке исламске групе”, основан је од стране ЦИА и Мосада и испуњава циљеве оснивача по принципу “акција-(оправдана) реакција”, што је специјалност ЦИА.

    Сатрали су народ Газе одозго надоле, па их сада одсецају од сламчице спаса из Египта правећи мини-Газу, која се налази у сабијеном делу ционистичког обруча и мора (у којем им је већ скоро деценију забрањен риболов.

    Какав бре Хамас и глупости…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *