НУКЛЕАРНА КРСТАРИЦА АДМИРАЛ НАХИМОВ ЋЕ У НОВЕМБРУ ИЗАЋИ НА МОРЕ ПОСЛЕ ДУБОКЕ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ

Тешка ракетна крстарица на нуклеарни погон „Адмирал Нахимов“ пројекат1144,2М, која се тренутно налази у завршној фази дубоке модернизације у предузећу „Севмаш“ (део Уједињене бродоградитељске корпорације, УБК), у новембру ове године ће изаћи на тестирање на море.

Како преноси ТАСС позивајући се на генералног директора корпорације Андреја Пучкова, време и поступак за спровођење тестова одређују се у складу са општим распоредом ремонта бродова. Прво поринуће „Адмирала Нахимова“ у море на испитивање планирано је након комплетног завршетка читавог комплекса привезних испитивања. Тренутно се радови на модернизацији изводе у потпуности у складу са роковима утврђеним општим планом.

Пучков је такође напоменуо да ће нуклеарна крстарица доживети потпуну замену застарелих система и комплекса савременим моделима који одговарају изгледу ратног брода четврте генерације и водећег брода флоте.

Крстарица „Адмирал Нахимов“ је формално била у ремонту од 1999. године, али су радови на модернизацији почели тек 2013. године. Очекује се да ће у процесу дубоке модернизације нуклеарна крстарица, између осталог, бити опремљена универзалним бродским системом гађања који ће омогућити да брод носи ракете Калибар, Оникс или Циркон. У почетку је Адмирал Нахимов био носилац противбродских ракета П-700 Гранит. „Адмирал Нахимов” је ушао у службу Ратне морнарице СССР у децембру 1988. године и до 1992. године носио је име „Калињин”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *