ДОНЕТА ОДЛУКА О ОТПИСУ ВОДЕЋЕГ БРОДА СЕВЕРНЕ ФЛОТЕ РМ РУСИЈЕ, ТЕШКЕ НУКЛЕАРНЕ РАКЕТНЕ КРСТАРИЦЕ ПЕТАР ВЕЛИКИ

Руска штампа је поново известила о могућем повлачењу из употребе заставног брода Северне флоте, тешке ракетне крстарице на нуклеарни погон Петар Велики.

Брод „Петар Велики“ неће бити послат на ремонт, крстарица ће бити деактивирана по повратку у службу брода исте класе „Адмирал Нахимов“, чија се модернизација завршава у Севмашу. Одлука о томе је наводно већ донета, разлог су превисоки трошкови за поправке са модернизацијом. Према извору, до данас је већина посаде крстарице Петар Велики већ прешла на Адмирал Нахимов, а преостала посада обезбеђује њену оперативност.

“Донета је одлука о повлачењу из употребе „Петра Великог”. То би требало да се деси по повратку у службу „Адмирала Нахимова“, преноси ТАСС.

Тренутно нема званичне потврде ове информације. Вреди напоменути да су се гласине о могућем повлачењу Петра Великог појавиле још у априлу ове године, иако је прошле године објављено да ће крстарица ићи на поправку са модернизацијом након Адмирала Нахимова. Углавном, сачекаћемо саопштења Министарства одбране, „Нахимов“ би требало да уђе у службу у децембру ове године.

Корито крстарице „Петар Велики“ постављено је у Балтичком бродоградилишту 25. августа 1986. године, брод је поринут 25. априла 1989. године. Године 1992. добио је име „Петар Велики“. У састав Северне флоте ушао је 18. априла 1998. године. Данас – једини “Орлан” пројекат 1144, који је у служби. То је највећи брод на свету на нуклеарни погон који није носач авиона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *