НЕПТУНОВ УДАР 2023-2 ЗАХВАТИО ДЕО ЈАДРАНСКОГ И ЈОНСКОГ МОРА: Два носача авиона, фрегате, разарачи изводе вежбу!

Десетог јула НАТО је започео војну вежбу под називом “Нептунов удар” која се делом одвија у Јадранском мору код Ортанских врата и Јонском мору.

Циљ је вежбе како је наведно провера како би изгледао пренос одговорности са националних снага на команду Ударних снага НАТО (STRIKFORNATO) како би се проверило активност појачане будности широм европског ваздушног простора, пловних путева и територије.

Док траје војна вежба “Нептунов удар” амерички носач авиона УСС Џералд Форд CVN-78 прећи ће са америчке под команду НАТО и то по други пут за два месеца.

Осим америчког носача авиона у вежби учествује и носач италијанске морнарице ITS Garibaldi (C551), фрегата италијанске морнарице  ITS Alpino (F594) која је интегрисана заједно са носачем авиона УСС Џералд Фордом и француска фрегата  FS Languedoc (D653) који оперишу у Јадранском мору између италијанске и албанске обале.

У зони Јонског мора оперишу нафтни танкер ITS Stromboli (A 5327), миноловац  ITS Viareggio (M 5559), као и амерички разарач USS Paul Ignatius (DDG-117) и танкер за допуну горивом бродова USNS Leroy Grumman (T-AO-195).

У војној вежби ангажован је осим поморског и ваздухопловни део укључујући борбене авионе италијанске AV-8B+ и шпанске F/A-18

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *