СЕВЕРНА КОРЕЈА ОБЈАВИЛА СНИМАК ТЕСТИРАЊА ИНТЕРКОНТИНЕТАЛНЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ HWASONG-18! ВИДЕО

Северна Кореја, саопштила је да је интерконтинетална балистичка ракета која је теститрана у среду 12. јула била Hwasong 18 најновији изданак севернокорејског ракетног програма.

У тренутку док амерички шпијунски авиони надлећу демилитаризовану зону која дели Корејско полуострво на два дела преко 38. паралеле ова држава лансирала је нови пројектил који је како је наведено прелетео око 1.001,2 километара и достигао максималну висину од око 6.648 километара. Лет је како је наведено трајао 74 минута после чега је пројектил пао у Јапанско море.

Foto: Printscreen Twitter

Севернокорејске власти објавиле су снимакт тестирања ове интерконтинеталне балистичке ракете са мобилног лансера.

Ово иначе није било прво тестирање ове интерконтинеталне балистичке ракете. Претходно се догодило 13. априла ове године. Иначе прво статичко тестирање на земљи обављено је 15. децембра 2022. године.

Hwasong 18 је тростепена интерконтинетална балистичка ракета на чврсто гориво. О томе колике су димензије за сад нема сагласности и конкретних података. Нагађања кажу да је Hwasong 18 дугачак 26,95 м, његов први степен има пречник од 2,21 м, а други и трећи степен имају пречник 1,9 м. Дужина и максимални пречник су већи него што је раније процењено на основу анализе лансирног канистера за време војне параде. Маса ракете је процењена на 55-60 тона. Максимални домет ракете процењен је на 15.000 км.

Foto: Printscreen Twitter

Западни војни аналитичари наводе да је први степне ракете Hwasong 18 у складу са ракетним моторима на чврсто гориво.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *