Европски ВОЈНИ КОРИДОРИ за долазак АМЕРИЧКИХ ТРУПА у Европу за РАТ ПРОТИВ РУСА!

Прича о коридорима за брзо пребацивање НАТО снага у Европи није нека новост, јер се о томе причало навелико претходни пар месеци. Медији по обичају кад крене “ресавска школа” преписивања сазнају за то.

Да није било британског Телеграфа о томе не би нико писао. Тако је и оживела прича о “копненим коридорима” за брзо распоређивање 300.000 америчких војника у Европи од Балтика до Румуније.

Према овом плану и објављеној карти кључне луке за улазак НАТО трупа су: Ротердам (Холандија), Напуљ (Италија), Солун (Грчка), Берген (Норвешка) и Измир (Турска).

После доласка и искрцавања из бродова трупе би кренуле на исток унапред планираним рутама како би се супротставиле сваком потенцијалном руском нападу.

Речено је да планови укључују непредвиђене ситуације у случају руског бомбардовања, пуштања руских трупа да уђу на Балкан преко коридора у Италији, Грчкој и Турској, или ка северној граници Русије преко Скандинавије, рекли су званичници за Телеграф.

Према плановима, амерички војници би стигли у једну од пет лука широм Европе, четири које би омогућавале приступ западној украјинској граници, а пета би стигла до руске границе преко Финске.

НАТО је већ имао планове за распоређивање америчких трупа у Холандији пре него што се возом крене ка Пољској у случају рата.

Огромне логистичке базе, какве познајемо из Авганистана и Ирака, више нису могуће јер ће бити нападнуте и уништене врло рано у конфликтној ситуацији. Ови коридори би користили луке у Холандији, Италији, Грчкој, Турској и Норвешкој, као и железничку пругу Немачка-Пољска” рекао је Командант логистике НАТО генерал-потпуковник Александар Солфранк.

НАТО коридори© ТВ Фронт/Илустрација

Циљ ових коридора требао би да буде стратешки потез који осигурава брзи транспорт појачања за одбрану сваког дела угрожене територије НАТО -пакта

Уз ескалирајућа упозорења о руском нападу, овај стратешки потез осигурава брзо војно појачање за одбрану сваке угрожене територије НАТО-а. у случају великог сукоба са Москвом.

Војна алијанса има само две до три године да се припреми. У једном тренутку неко је рекао да ће проћи 10 година пре него што Русија поново успостави свој офанзивни капацитет, али мислим да смо се вратили на мање од 10 година због индустријске базе која сада постоји у Русији“, рекао је Еирик Кристоферсен, највиши генерал Норвешке:

“Они који су ме пратили последњих година нису изненађени. Ако дође до сукоба између Русије и НАТО-а, то ће се десити за 2-3 године. Разлог за то је што Русија неће чекати да европске земље поново наоружају своје војне капацитете”, додао је Кристоферсен.

Оно што је занимљиво у једној другој објављеној мапи види се још неколико лука које излазе на Северно море осим Ротердама: Бремерхафен, Амстердам,, Флисинген, Заброте су кључне за искрцавање терета, и борбене технике која се у Европу допрема из САД преко Атланског океана. У Пољској је то лука Гдањск.

Иначе сва америчка војна складишта у Немачкој су директно везана за Дунав. Са бродовима је могуће пребацивање много већих количина оружја и муниције на источне границе НАТО без кориштења друмског и железничког транспорта.

Све велике луке које излазе на Северно море Бремерхафен, Амстердам, Ротердам, Флисинген, Заброте су такође кључне за искрцавање терета, и борбене технике која се у Европу допрема из САД преко Атланског океана.

Главни ток наоружања за Украјину, који долази из Сједињених Држава улази у Европу преко лука Холандије, Немачке и Пољске након чега путује железницом и друмом до границе Пољске и Украјине коју прелази. У неким случајевима терет ће даље ићи уз воду. Пре свега то се односи на терет који стиже у Ротердам, одкале транспорт иде даље уз воду. Пре свега, то су терети који стижу у Ротердам, одакле често иде уз Рајну.

Пут је генерално исти: до Мајне, па до канала Мајна-Дунав од Бамберга до Келхајма и даље уз велику европску реку скоро до њеног ушћа. На овај начин се одмах уклаљају многа ограничења која се редовно јављају приликом превоза железницом и друмом, где се у Европи често суочавају са уским грлима.


Пути од Ротердама до доњег тока Дунава, где се може истоварити терет у Ренију и Измаилу је 10 до 14 дана. Чак и мали речни брод може да пренесе од 5 до 7 хиљада тона војног терета.

У стратегији НАТО Дунац је један од главних логистичких рута, која обезбеђује брзо и безебдно премештање великих снага са северног на јужно крило европског театра ратних операција”. Због тога руски излазак на реку Дунав би сломио ту њихову стратегију.

Отуда бродови могу са опремом да иду даље каналом Рајна-Мајна. На том путу налазе се и америчке војне базе и складишта у западном делу Немачке још од времена Хладног рата.

Иначе у близини пловног пута Рајна-Мајна у југозападном делу Немачке налази се чак 11 америчких војних база што ваздухопловних што складишта што омогућава брзи утовар и транспорт Дунавом до Црног мора и базе Михаил Колгеничану код Костанце. На тај правац надовезаће се и ауто-пут који води из грчке луке Александропулис на Егејском мору преко Бугарске Варна и Бургас до Констанце и Дунавкског канала који је најистуренија тачка одбране источног крила НАТО пакта.

У руским плановина највећи фокус је на базе Мизау, Манхајм и Графенхвор која је мешовита америчко-немачка војна база. Ту су још и базе Ландштул и Мајнц унд Вакернхајм.

Једна од занимљивих ствари јесте што на уцртаној мапи коју су објавили Британци нема грчке луке Александропулис која је постала најважнија лука за допремање НАТО трупа на исток Европе. Лука Александорпулис. Грчка је доделила САД штаб копнених снага „Јанули“, који се налази у Александрополису који је 45 километара од турске границе, како се користи као војна база. Ту се тренутно налази 600 припадника Европске команде америчких снага US European Command са 1 хеликоптерским батањоном UH-60M/HH-60M Black Hawk.

3 коментара на “Европски ВОЈНИ КОРИДОРИ за долазак АМЕРИЧКИХ ТРУПА у Европу за РАТ ПРОТИВ РУСА!

  1. Nije isključeno ni koridor preko Crne Gore i Srbije.
    Crna Gora je u NATO, imaju luke za iskrcavanje opreme, naoružanja i ljudstva, a Srbija ima neki sporazum o nesmetanom prolasku NATO snaga..možda se o tome nešto može pisati i polemisati.
    Nisam primetio da su predsednik Srbije, predsednik vlade i ministar odbrane Srbije komentarisali tako bitnu objavu u medijima…pitam se zašto?

    1. Ne komentarisu verovatno zbog toga sto su patriote koje ne igraju kako NATO svira i zato sto imaju kičmu i doslednu politiku neutraliteta, koja se ne svodi na to “danas jedno, sutra drugo”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *