МАКРОН НАРЕДИО ФРАНЦУСКИМ СНАГАМА ДА ОСТАНУ НА НОВОЈ КАЛЕДОНИЈИ ДО ДАЉЕГ

Усред немира и нереда у Новој Каледонији, француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће француска полиција и војска остати на територији острва „колико год буде потребно“.

Макронова посета територији пацифичких острва долази недељу дана после немира и протеста у Новој Каледонији, који су покренути планом француске владе да промени изборна правила.

По наређењу председника, Француска је распоредила преко 3.000 војника у Новој Каледонији. Ове снасге ће остати на територији колико год буде потребно или бар до почетка Олимпијских игара у Паризу 26. јула.

Француски председник је током посете минутом ћутања одао почаст шесторо погинулих током нереда и протеста. Макрон је даље додао да ће Француска размотрити укидање хитног налога ако се немири окончају и уклоне барикаде на путевима широм земље.

Макрон се састао и са председником Владе Нове Каледоније Луисом Мапуом и председником Конгреса Роком Вамитаном који се залаже за независност и изјавио да Париз жели да врати мир и стабилност у региону „што је пре могуће“.

„Моја жеља је, уз жељу мојих министара и владе, да будем уз народ и да што пре видим повратак мира, спокоја и безбедности“, навео је Макрон.

Масовни протести избили су у Новој Каледонији прошле недеље након што је француски парламент објавио да ће дозволити француским становницима на тој територији на десетв или више година да гласају на покрајинским изборима.

Према локалним становницима, посебно домородачка заједница Канака, која чини 40 одсто становништва острва, изјавила је да би ова одлука поткопала глас локалног становништва и да ће поткопати напоре да се стекне независност од Француске.

Француска је 16. маја распоредила различите трупе на територију острва, забранила TikTok и увела ванредно стање усред немира.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *