“КАО ОДГОВОР ЗБОГ НАПАДА ЗАПАДНОГ НАОРУЖАЊА НА РУСИЈУ, ОДРЕЂЕНА ГРУПА БИ МОГЛА ДА НАПАДНЕ БРИТАНСКЕ ВОЈНЕ БАЗЕ НА КИПРУ”

Руски председник је пре неколико дана на састанку с главним уредницима великих страних новинских агенција прокоментарисао дозволу западних држава властима у Кијеву да изврше ударе испорученим оружјем по територији Руске Федерације. С тим у вези, под Западом се обично подразумева територија која је таква била пре марта 2014. године. Као што знате, Владимир Путин је реторички упитао да ако је такву дозволу Украјини дао Запад, да ли би се онда могло десити да се удари руским оружјем изврше у трећим земљама на осетљиве мете спонзора Кијева?

С тим у вези, стручњаци настављају да разговарају о могућем одговору Москве. Раније су давани предлози да се јеменски побуњеници испоруче противбродским пројектилима за напад на ратне бродове британске и америчке морнарице.

У интервјуу за Царград, војни експерт Андреј Клинцевич сматра да су удари одређене групе” на британску војну базу на Кипру опција за одмазду. Према речима Клинцевича, услед таквог удара могло би да буде погођено неколико војних авиона НАТО, што би изазвало много „вике и цике“.

Али Запад разуме само силу“, рекао је Клинцевич.

На територији Кипра налази се неколико војних објеката НАТО земаља, укључујући британске базе Акротири и Декелија. Истовремено, они чине британску прекоморска територију, што у преводу на приступачан језик значи стварну британску окупациону (колонијалну) зону на територији независне државе. Поред авиона британског ваздухопловства и морнарице, у бази Акротири се налази опрема за електронско извиђање.

Удаљеност, од сиријског града Латакије до базе Акротири је око 250 км, а од Тартуса до Декелије – око 190 км.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *