САМОХОДНИ ХИБРИДНИ ПВО СИСТЕМ ПАСАРС ЗА ЗАШТИТУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОД ДРОНОВА КАМИКАЗА

Самоходини хибридни ПВО систем ПАСАРС, јавност Србије је имала прилику да први
пут види 2016. године на паради у Новом Саду . ПАСАРС је настао као потреба копнених једница Војске Србије за новим ПВО системом, како артиљеријским тако и ракетним.

ПАСАРС је настао тако што је шведски једноцевни вучни противавионски топ Л70 Бофорс калибра 40 мм модификованом модулу постављен на шасију камиона ФАП-2026БС/АВ конфигурације 6×6 са потпуно новим дизајном кабине која је била оклопљена а израђена је у фирми ’’Застава камиони’’. 

Тиме је, по информацијама које је изнео ВТИ, постигнута мобилност и проходност, а прелазак из маршевског у борбени положај је свега 30-60 секунди.

Поред топа на систем су интегрисане биле и две ракете земља-ваздух РЛН-ИЦ са
инфрацрвеним самонавођењем која је конструисана на бази совјетске ваздухопловне ракете ваздух-ваздух Р-13М. Уградњом ових ракета систем је био намењен за трупну противваздухопловну одбрану и заштиту важних објеката на територији са дометом од 8 км по висини и 12 км по даљини.

Ракета РЛН-ИЦ има потпуно нови мотор, нову бојеву главу, близински упаљач и модернизовану инфрацрвену главу за самонавођење. Предвиђена је била и интеграција ТОМС оптоелектронске станице.

На ПАСАРС је уграђен аутоматски пуњач, систем сателитске навигације (ГПС), систем за везу за комуникацију са командом батерије и модификованим радаром Жирафа. 

Иако је овај систем пројекат ВТИ у интегрисању наоружања учествовали су и ’’Прва петолетка’’ из Трстеника  и ’’Технички ремонтни завод’’ из Чачка. Израду хидраулике као и завршну интеграцију извела је фирма’’Србоауто’’ из Београда .

Идеја да се код нас вучни противавионски топ Л70 Бофорс учини самоходним постојала је још 80-тих година када је планирано да се топ постави на ходни део тенка М-84. ЈНА је почеком те деценије из Шведске набавила 142 Бофорса заједно са радарима Жирафа што је тада представљало једно од најсавременијих решења у свету.

Систем је затим поново приказан у Никнцима на вежби “Челик 2017”, а онда и на Сајму наоружања и војне опереме у Београду исте године. Две године касније после посете француског председника Емануела Макрона почело је да се спомиње и уградња ПВО система Мистрал, што је постигнуто и приказано на војном приказу Гранит 2023.

На овај ПВО систем приказан је монтиран ракетни систем Мистрал 3М који је добио задатак да штити конвоје од напада дронова камиказа, борбених дронова, борбених хеликоптера и лаких летелица. Мистрали су монтирани на четвороструке лансере имају вероватноћу уништења 96 посто. Ракета Мистрал 3М је ИЦ самонавођена, малог домета по систему испали и заборави. Брзина ракете износи 930 метара у секунди има велике маневараске карактеристике и може да погађа циљеве који имају велико оптрећење и до 9Г. Ова ракета има главу за самонавођење са малим ИЦ одразом и оптпрна је на електронско и радио ометање.

На Пасуљанским ливадама приказано је бојево гађање циљева на земљи из ПАСАРС-а употребом тренутно обележавајућих граната, као и циљева у ваздушном простору ракетним системом стрела 2-М, са којим је опремљен овај ПВО систем.

Идеја да се код нас вучни противавионски топ Л70 Бофорс учини самоходним постојала је још 80-тих година када је планирано да се топ постави на ходни део тенка М-84
Фото: Војска Србије

Један од свакако најзанимљивијих борбених система” је хибридни борбени систем ПАСАРС који је своју премијеру имао на Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ који је одржан крајем септембра 2023. године на Београском сајму. Том приликом приказана је једна од модификација овог ПВО система који је почео да улази у оперативну употребу.

Војска Србије тренутно у наоружању има 30 борбених система ПАСАРС у три верзије са ракетним систем Мистрал, руским ракетама Стрела 2М и Игла и верзија без ПВО ракета.

У периоду до 2027. године Војска Србије требала би да добије још 40 ПАСАРС-а од којих ће на на једно страни куполе бити ПВО ракете Мистрал, а са друге стране руске Игла М, на на крову куполе на лансерима противоклопне ракете.

Како су државни руководиоци назвали овај систем „Снажна тврђава“ требало би да овај борбени систем суочи са хеликоптерима, крстарећим ракетама и дроновима, али и у противоклопној борби. Верује се да је управо искуство рата у Украјини утицало да ПАСАРС добије и противоклопне ракете – модфиковану Маљутку.

Цена јефтиније варијанта ПАСАРС-а иде до 2 милиона, а скупља са ПВО ракетама Мистрал и до 3-3,5 милиона евра.

Овај хибридни противавионски артиљеријско ракетни систем намењн је за заштиту копнених снага током маршевског поретка и извођење борбених дејстава. Заштиту објеката од значаја од дејства из ваздшног простора крстареће ракете, хеликоптери, беспилотне летелице стратешке и тактичке, као и мини дронови.

На возилу марке ФАП 2028 теренске конфигурације 8х8 интегрисани су оклопна кабина на предњем делу возила, а на задњем делу противавионски топ Л-70 калибра 40 мм, са две ПВО ракете Мистрал 3М који гађају циљеве на даљинама од 6.000 м и висинама 8.800 метара. На десној страни куполе монитране су две ракете.

На левој страни куполе монтиране су и две ракете модификоване „Стрела-2МА“ која гађа циљеве на висинама до 2.300 м.

Осим тога уграђене су на куполи изнад ПВО топа и две противоклопне ракете Маљутка-модификована под ознаком 2Т5 тандем кумулативна бојева глава која уништава циљеве на даљинама од 450 до 4.000 м.

На самом возилу уграђен је радар РПС-42 кратког домета који открива и прати све циљеве летелице, дронове, хелиоптере, крстареће ракете на тактичким дометима. Иначе ово возило са све четири стране има уграђен анти дрон ометач који онемогућава лет дронова ометањем комуникационих сигнала или ГНСС подсистема.

На возилу марке ФАП 2028 теренске конфигурације 8х8 интегрисани су оклопна кабина на предњем делу возила, а на задњем делу противавионски топ Л-70 калибра 40 мм, са две ПВО ракете Мистрал 3М
Foto: Andrej Mlakar

Технички опис оруђа

Противавионски топ калибра 40 мм Л-70 Бофорс има највећи вертикални домет (по даљини) 8.800 м, максимална ефикасна даљина гађања 3.700м .Максимална брзина циља 500 м/с, калибар 40 мм;

Мистрал 3+ Противавионска ракета која циљеве гађа на висинама од 5 до 6.000 м и више. Максимална даљина уништења циља у одласку од 500 до 7.500 м. Максимална брзина циља у одласку и доласку 800 и 300 м/с. Тежина у борбеном положају 19,8 кг, калибар 90 мм и дужина 1900мм.

Стрела 2М и Стрела 2МА Висина гађања циља од 50 до 2.300 м. Максимална даљина уништења циља у одласку 500 до 4200 м. Максимална брзина циља у одласку-доласку 400/320 м/с. Тежина у борбеном положају 15 кг , калибар 72 мм, дужона 1.500 мм. Глава за самонвођење дуал мод пасивни фотоконтрасни ИЦ трагач. Упаљач ударни/близински . Бојева глава код Стреле 2МА побољшана у поређењу са Стрелом 2М и претходним сличним системима су нови трагач и близински упаљач.

Маљутка 2ТС има максимални домет 5.000 м. Минимална-максимална даљина уништења циља 750-4.500м. Максимална брзина покретног циља је 10 м/с. Тип бојеве главе је тандем-кумулатривна надкалибарна, пробојснот бојеве главе је 850 мм иза ЕРО. Тежина у борбеном положају 26 кг, калибар ракете 125 мм , дужина 1.700 мм. Калибар бојеве главе је 142 мм.

РПС-42 је радар кратког домета, који може да детектује , класификује и прати све типове летелица-борбених хеликоптера, дронова, транспортних авиона на тактичким дометима. Радар ради у С опсегу и може да открије, класификује и прати све типове летећих циљева укључујући ловце, хеликоптере, беспилотне летелице, транспортне авионе на тактичким дометима. Једна радарска платформа обезбеђује покривеност азимута од 90º. Комплетна покривеност око возила се постиже када се користе четири радара као целина. Мобилни или стационарни, систем се може интегрисати са било којим Ц⁴И системом и другим радарима и сензорима. Софтвер је способан за рад у покрету (ОТМ). Радар може да ради самосталано или као део система за надзор великих површина. Антена је типа АЕСА заснована на појачивачима Галиумнитрид (ГаН). Њен пречник је 50,4 цм, максимална ширина је 16,5 цм.

Анти дрон радио ометач:

Анти дрон радио ометач је конструисан да онемогући неовлашћени лет дронова ометањем њихових комуникационих сиглнала или ГНСС подсиситема. Опсег рада система је од 400 до 6.000 МХз. Највиша снага 50W, а најнижа снага 20W.

хибридно артиљеријско оруђе намењено за противваздухопловну одбрану трупа и важних објекат
Foto: Andrej Mlakar

ХАРПАС

На сајму наоружања “Партнер 2023″јавности је по први пут птиказано тешко ПВО ороуђе под називом ХАРПАС.

Наиме ради се о природном наставку ПВО система ПАСАРС. Систем “Харпас” је према опису модерно хибридно артиљеријско оруђе намењено за противваздухопловну одбрану трупа и важних објеката од напада авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и беспилотних летелица.

Овај борбени ПВО систем који су неки назвали “Српски Терминатор” интегрисан је на шасију тенка М-84 коју карактерише покретљивост и могућност заштите посаде, уређаја и инструмената од дејства стрељачког наоружања и парчади противоклопних граната.

Хибрини ПВО систем “ХАРПАС” наоружан је са два топа Бофорс калибра 40 мм Л/70 са укупно 4 протвиваздухопловне ракете домаће производње РЛН-ТК и РЛН- РФ калибра 170 мм.

Систем има радар малог домета ГС -40 који је намењен за извршавање задатака осматрања ваздушног простора и откривање циљева мале одразне површине
Foto: Andrej Mlakar

Овај противваздухопловни систем има радар малог домета ГС -40 који је намењен за извршавање задатака осматрања ваздушног простора и откривање циљева мале одразне површине у свим временским условима из стајања или у покрету. То се постиже уграђеним радаром Томсон.

Постоје неки наговештаји да је ово само прелазно решење и да ће возило у наредном периоду бити интегрисано на шасију тешког камиона конфигурације 8×8 или оклопног возила ( који тип није наведено).

Тактичко техничке карактеристике хибридног ПВО система ХАРПАС

2 топа калибра 40 мм Бофорс Л-70

2 ПВО ракете РЛН ТК калибра 170 мм

2х ПВО ракете РЛН -РФ калибра 170 мм

Домет: 3,7 км по даљини и 8 км по висини ракете

Борбени комплет топ/ракете 2000 граната плус две ракете

3 коментара на “САМОХОДНИ ХИБРИДНИ ПВО СИСТЕМ ПАСАРС ЗА ЗАШТИТУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ОД ДРОНОВА КАМИКАЗА

  1. Pozdravljam uredništvo Fronta, svakodnevno čitam vaše članke i hvala vama što postojite
    Na ovaj članak bih imao jednu sugestiju jer mi je nelogično da neki sistem pvo ima veći domet po visini nego po daljini.
    Možda nisam u pravu ali mislim da je greška u pitanju.

  2. Погрешили сте за домет ракета Харпаса,јер је неизводљиво 3,7 км по даљини а 8 по висини,домет ракета по даљини је 15 км

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *