ЈЕРМЕНИЈА КУПИЛА ИНДИЈСКЕ САМОХОДНЕ ХАУБИЦЕ MArG

Индијска компанија Bharat Forge Kalyani Group објавила је склапање великог посла са Јерменијом, који предвиђа продају побољшаних самоходних хаубица точкаша MArG калибра 155 мм и вучних топова ATAG сличног калибра, односно НАТО модела.

Ово је објављено у публикацији IDRW. О могућем споразуму се разговарало након посете јерменског министра одбране Сурена Папикјана изложби DefExpo-2022 у Гандхинагару у октобру 2022. године, где је Индија представила произведено своје оружје и одбрамбене системе.

Самоходна хаубица калибра 155 мм MArG 39 cal BR, масе је18 тона, способна је да испаљује пуну палету стандардне НАТО муниције. Борбени комплет муниције укључује 18 граната. Време распоређивања је 1,5 минута дању и два минута ноћу.

Договор је део низа одбрамбених уговора између земаља. Тако је у септембру 2022. Јереван наручио ВБР РСЗО Pinaka из Њу Делхија за 245 милиона долара, а 2020. године мобилне радаре Swathi за 40 милиона долара.

Раст одбрамбене сарадње повезан је са покушајима јерменског руководства да „привуче“ Индију на своју страну.

“Јереван наставља курс ка формирању нове осовине Индија-Иран-Јерменија за разлику од пакистанско-азербејџанско-турског блока”, пише издање The Economic Times.

Како је наведено, јерменско руководство је изнело читав низ иницијатива. Индија је позвана да учествује у изградњи, индустријској производњи и развоју туристичке инфраструктуре.

Јерменија је забележила снажан економски раст упркос рату у региону. Грађевински сектор је тренутно у процвату и ми смо у разговорима са индијским компанијама”, изјавио је Министар спољних послова Мнацакан Сафарјан пре неки дан.

Да би интензивирао спољнотрговинске односе између две земље, Јереван тражи приступ индијском тржишту преко иранске луке Чабахар (очигледно је реч о обезбеђивању повлашћених услова за увоз). Истовремено, планирано је да се тамо допрема јерменска роба преко транспортног коридора Север-Југ, иза чега је стајала Русија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *