СЛОВЕНАЧКА ВОЈСКА КРЕЋЕ У ОЗБИЉНУ МОДЕРНИЗАЦИЈУ: СЛЕДЕ ТРИ БИТНЕ И ВЕЛИКЕ КУПОВИНЕ

Словеначка војска ће у наредне три године набавити шест нових хеликоптера, систем ПВО, додатни транспортни авион Спартан и 106 борбених оклопних возила 8×8 за изградњу средње батаљонске групе и извиђачког батаљона, јавља словеначки портал 24ur.

Министарство одбране тврди и да је цена набавке борбених возила на точковима смањена за скоро пола милијарде евра.

Тиме би Влада требало да испуни једно од обећања коалиције и настави модернизацију укључивањем три нова пројекта, уз промену вредности једног у важећем плану развојних програма за 2023-2026.


Приликом куповине Спартана, уместо 87.844.412 евра, Влада ће за пројекат издвојити укупно 159.030.340 евра. Промена је резултат одлуке о куповини додатног авиона Спратан Ц-27К. Други авион ће обезбедити расположивост у случајевима када први није доступан због техничког одржавања.

Словенија тренутно нема озбиљан систем противваздушне одбране, осим ручних ракетних система који се лансирају са рамена. Почетна вредност пројекта је 200 милиона евра, а према нашим информацијама Словенија је веома близу договора о куповини немачког система Ирис-Т.


Словенија развија нови дрон, противавионски топ на даљинско управљање и митраљез
У међувремену, желе да унапреде мобилност Словеначке војске набавком вишенаменских војних хеликоптера, а поједини хеликоптери би подржали јединицу за специјалне операције, лаки хеликоптерски транспорт, трагање и спасавање. Почетна вредност нових хеликоптера, које планирају да купе после 2028. године, а осим конкретних војних задатака, користиће се и за тзв. и. двоструке намене, износи 195 милиона и 200.000 евра.

Стотине милиона уштеђевине

Истовремено, Влада је завршила пројекат набавке 45 борбених возила на точковима 8к8 Боксер у вредности од преко 412 милиона евра, а у план развоја уврстила је нови пројекат „Борбена возила на точковима за изградњу средњих снага Словеначке војске“, од чега се очекује уштеда од 498 милиона евра.


На основу спроведеног истраживања, цена изградње два батаљона биће знатно нижа од пројекта набавке 45 возила БКВ Бокер, додају. Према њиховим тврдњама, куповина 45 боксера била је мања за најмање 109 милиона, а трошкови набавке 106 нових возила на новој платформи у односу на куповину боксера мањи за најмање 281 милион. Са укупним смањењем броја оклопних возила 8х8 и преласком на 30 возила 4х4 ЈЛТВ требало би да се обезбеди најмање 217 милиона евра уштеде.

Раскид уговора о набавци оклопних возила Бокер коштаће четири милиона
Предмет инвестиције су потпуно опремљена борбена возила на точковима са системима наоружања, са којима ће маневарске трупе средњих снага Словеначке војске моћи да извршавају своју мисију, дефинишу задатке централних снага и испуњавају захтеве који произилазе из савезничких докумената.

Укупно, Министарство одбране процењује смањење трошкова куповине БКВ возила на новој платформи на 498 милиона евра. Процењују и да ће и уз алтернативну набавку борбених возила на точковима на новој платформи трошкови током животног века возила (30 година) бити знатно мањи.

Почетна вредност набавке 106 борбених возила износи 695 милиона и 200.000 евра, а финансирање новог пројекта биће обезбеђено у оквиру финансијског плана МО на буџетској линији Министарства одбране. Како коначан избор још није потврђен, није позната ни коначна цена.

0 коментара на “СЛОВЕНАЧКА ВОЈСКА КРЕЋЕ У ОЗБИЉНУ МОДЕРНИЗАЦИЈУ: СЛЕДЕ ТРИ БИТНЕ И ВЕЛИКЕ КУПОВИНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *