АУСТРАЛИЈА ОДБИЛА ДА ПРЕБАЦИ ХЕЛИКОПТЕРЕ MRH-90 TAIPAN УКРАЈИНИ

Украјина неће добити аустралијске хеликоптере MRH-90 Taipan, упркос томе што их аустралијска војска повлачи из употребе. Према ТВ каналу ABC, Министарство одбране Аустралије одлучило је да повуче овај тип хеликоптера из оперативне употребе.

Канбера повлачи своје хеликоптере MRH-90 Taipan из употребе и шаље их на расход уместо у Украјину. И то упркос упорним захтевима из Кијева. Аустралијанци су одлучили да због проблема са радом ових хеликоптера не могу да угрозе животе украјинских пилота, а сва уверавања Украјинаца да до тога неће доћи, Аустралијанци су игнорисали.

Одлука да се хеликоптери повуку из службе аустралијских снага донета је због забринутости за безбедност летења. “Уље на ватру је долио” пад хеликоптера MRH-90 Taipan крајем јула прошле године са четири члана посаде током заједничке вежбе са америчком војском. Сви су погинули. Упркос проблемима са хеликоптерима, Кијев је затражио од Канбере да их испоручи. Како наводе у Ваздухопловству Оружаних снага Украјине, планирано је да се совјетске Ми-8 у служби украјинске војске замене аустралијским хеликоптерима. Према речима заменика команданта хеликоптерске бригаде Оружаних снага Украјине Евгенија Кулбиде, совјетским хеликоптерима је место у музеју, а не на бојном пољу.

Аустралија ће заменити MRH-90 Taipan америчким хеликоптерима UH-60M Blackhawk, од којих ће купити 40 примерака, а пилоти Оружаних снага Украјине ће наставити да лете преосталим „музејским“ совјетским Ми-8.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *