СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ ВЕЛИКОГ ДОМЕТА

Да би потврдила техничко-тактичке карактеристике, Северна Кореја је лансирала балистичку ракету са хиперсоничном бојевом главом великог домета. Лансирање је обављено под вођством стручњака из Генералног директората за ракетну науку Северне Кореје.

Ово је известила севернокорејска новинска агенција (КЦНА).

Рекли су да је нова балистичка ракета средњег домета на чврсто гориво лансирана јуче поподне. Ракета је опремљена хиперсоничном вођеном маневарском бојевом главом. Агенција је лансирање оценила успешним.

Севернокорејски новинари су нагласили да тестови нису угрозили ниједну од суседних држава и да су спроведени без обзира на ситуацију у региону. Његова сврха је била да потврди карактеристике бојеве главе и нових вишестепених мотора велике снаге на чврсто гориво. Медији напомињу да је пробно лансирање једна од карика у развоју моћнијих и напреднијих система наоружања од стране севернокорејских стручњака.

Агенција Reuters је такође потврдио ракетни тест Северне Кореје, позивајући се на информације добијене од војске Јапана и Јужне Кореје. Напоменули су да је прешла растојање од око хиљаду километара.

Прошле јесени, Северна Кореја је успешно тестирала моторе на чврсто гориво за балистичке ракете. А у децембру је севернокорејско руководство обавестило свет о пробном лансирању нове интерконтиненталне балистичке ракете, што је био одговор на растуће непријатељство Сједињених Држава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *