СЛУЧАЈ ГЕНЕРАЛ МАЈОРА ИВАНА ПОПОВА: Бунтовник, каријериста или жртва негативне селекције?!

Смена команданта 58. комбиноване армије генерал мајора Ивана Попова одјекнула је као бомба, још више него смена и оптужбе према генералу Лапину чија смена је дуго имала ехо по руским телеграм каналима и оптуживао се руски војни врх за заверу.

У случају генерала мајора Ивана Попова идентично, с тим да су овог веома способног официра сменили муњевито, а онда се он огласио видео поруком у коме је оптужио војни врх за издају у рату у Украјини и означио их као главне кривце за погибију његових војника.

О смени Попова свој коментар дао је и Бошко Јовановић магистар међународних односа и војни коментатор.

“Смена команданта 58. армије, која је у саставу јужног војног округа. Односно 58, армија је водила борбе у Чеченији и због тога је остала у оквиру реформи које је спровео бивши министар одбране Анатолиј Сердјуков. Она је држала Запорошки правац одбране. Њен командант Иван Попов је сам организовао одбрану и то је успешно одрадио тако да су сами успели да одбију сва украјинска офанзивна дејства и захваљујући њима украјинска офанзива је пропала.

Међутим Попов је позван у Москву да реферише какво је стање на фронту и он је то искористио као прилику да врло жустро реагује, и тражио је од начелника генералштаба Герасимова да 58. армија добије опрему за контрабатеријска дејства. То су специјални радари који региструју путање пројектила и шаљу податке о локацији где се налазе артиљеријско оруђе, које је гранату испалило да може се дејствује.

Генерал-мајор Иван Попов се жустро жалио оштрим тоном, да то фали 58. армији и да због тога што то нису имали су имали губитке, и да због свега тога он је смењен.

Да ли ме то чуди Не, да ли је то нешто необично за саме Русе, није. Значи у Русији ако си способан не смењују те него ти смањују овлаштења да ти сам одеш и да даш оставку. Тамо је увек владао принцип негативне селекције кроз целу руску историју”, каже Јовановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *