СКАНДАЛ У ВРХУ РУСКЕ ВОЈСКЕ: СМЕЊЕН КОМАНДАНТ 58. АРМИЈЕ ГЕНЕРАЛ ПОПОВ-СПАРТАК, ОПТУЖИО ВОЈНИ ВРХ ЗА ИЗДАЈУ ТРУПА У УКРАЈИНИ

Фото: Телеграм

Командант 58. армије генерал Иван Попов који се сматра једним од најискуснијих руских официра у Украјини изнанда је смењен по доласку у Москву, а сада је отикревено и зашто је смењено што је у Русији изазвало шок.

Попов је навео да је смењн са фукције Команданта 58. армије после неслагања са надређеним високим официрма око ситуације на фронту.

Оно што карактерише овај случај или аферу јесте што је неубичајено за руску праксу изразио неслагање око неких питања унутар руске војске после 500 дана вођења рата у Украјини.

Све је почело 12. јула када је генерал Попов објавио аудио поруку, која је прослеђена преко посланика Државне думе Андреја Гуруљова.

На четвороминутном снимку, Попов, који је био командант 58. комбиноване армије распоређене у украјинском јужном региону Запорожја, рекао је да се пожалио начелнику руског Генералштаба генералу Валерију Герасимову на потребу ротације трупа на линији фронта.

Запорожје је један од неколико фронтова на којима су украјинске снаге прошлог месеца покренуле почетке дуго очекиване контраофанзиве. Њене трупе су напредовале споро, а борбе су, како се извештава, интензивне.

Обраћајући се ономе што је назвао „драги моји гладијатори“, Попов, чији је војни позивни знак био „Спартак“, пожалио се да су руске снаге отежане проблемима са контрабатеријским радаром и артиљеријским извиђањем. Он је рекао да су руске трупе нападнуте „ударцем с леђа“.

Попов извештава да је поставио питања о недостатку контрабатеријске борбе, артиљеријских извиђачких станица што је као резултат, имало смрт руских војника.

Највиши руски теренски командант каже да је смењен након неслагања са надређеним официрима око ситуације на линијама фронта, што је неуобичајено јавно исказивање неслагања унутар руских редова након нешто више од 500 дана рата у Украјини.

Према речима генерал-мајора, питања која је он покренуо на највишем нивоу довела су до његове муњевите оставке у једном дану.

Чистка кадрова блиских Вагнеру

Притужбе генерал-мајора Ивана Попова, које су дошле у аудио поруци коју је 12. јула дистрибуирао истакнути руски посланик, сугеришу да се интриге настављају након прошломесечне побуне приватне Вагнерове плаћеничке групе и њеног власника Јевгенија Пригожина.

Побуна, у којој је око 5.000 Вагнерових војника јурило према, а затим се зауставило 200 километара од Москве, трајала је око 24 сата. Али тај напор је био највећи изазов за 23 године Владимира Путина као истакнуте личности Русије, а посматрачи су тражили знаке да би Кремљ могао очистити војне команданте или политичке личности због инцидента.

Један истакнути војни официр, генерал Сергеј Суровикин, који је накратко служио као генерални командант за рат у Украјини и за који се верује да је близак Пригожинов савезник, није виђен нити КО чуо за њега од избијања побуне 24. јуна.