НОВА ТЕОРИЈА: БРЈАНСКА ОБЛАСТ И КРИМСКИ МОСТ НАПАДНУТИ МОДИФИКОВАНИМ ПВО РАКЕТАМА С-200 ВЕГА

Вест о данашњем нападу на Кримски мост и Брјанску област постаје све занимљивија, од када се појавио снимак на коме се види како ракета пада, а испоставило се да није била британско-француска Сторм Шедоу/Саклп Навал него да је у питању ни више ни мање него ПВО ракета С-200 ракетног система СА-5 познатог под називом Вега, Дубна, Волга.

Наиме, једна од сигурносних камера забележила је тренутак на коме се види пад ракете. Пажљивим проучавањем уочено је да није у питању као што се мислило крстарећа ракета Сторм Шедоу/Саклп Навал него ни више ни мање него ракета 5V28 ракетног система С-200.

Да иронија буде већа ракета је пала на локалну пилану и уништила је у потпуности. Локалне власти тврде да су ракету уништили, међутим то објављени снимак демантује, јер се на њему јасно види пад ракете и експлозија у селу Дјатково у Брјанској области на територији Руске Федерације.

Многи су тврдили да је у питању стратешка беспилотна летелица ТУ-141 Стриж В4 међутим снимак указује да пројектиу личи на ПВО систем С-200.

Такође једна од претпоставки јесте да су у нападу на Кримски мост такође кориштене ове модификоване ПВО ракете уместо Сторм Шедоу. Иако се наводило да је руска ПВО на Криму дејствовала хибридним системима Панцир-С1 и Тор М2 изгледа да су кориштени много крупнији ракетни системи. Неки аналитичари руски и западни наводе да су употребљени модификовани ракетни системи С-200 за удар на копнене циљева за ударе дуж балистичке путање, па је тако домет повећан са 270 на 400 км.

Напад је одбијен ПВО системима за пресретање балистичких ракета С-300ВМ и ВМ4.

Оно што је занимљиво у целој причи јесте да је до поновног напада на Кримски или Керчки мост дошло у тренутку када је Украјина признала после скоро седам месеци да је она организвала и извела напад на Керчки мост 8. октобра 2022. године.

Сада логично питање се поставља одакле Украјини ове ракете. Иначе Украјинска ПВО у свом поседу је имала ПВО ракетни систем С-200Б чији последњи дивизион је расформиран био у новембру 2013 године. Значи само пар месеци пре Мајданских дешавања. Иначе овај ракетни дивизион био је стациониран у Лавовској области у граду Камианка-Бузка.

Према тадашњим плановима за реформу Оружаних снага Украјине, Министарство одбране је последњих годин пре званичног повлачења систематски повлачило са борбеног дежурства све системе ПВО дугог домета С-200Б. 540. пук је био последња јединица у којој је дежурао ПВО систем С-200Б. Поред њега, С-200 је дежурао у 96. ракетној бригади (Кијев), 160. ракетној бригади (Одеса), 208. ракетној бригади (Херсон) и 50. противваздушној ракетној бригади авио-ракетни пук (Феодосија, Крим).

Главни разлог за повлачење оввог ракетно система је физичка застарелост система је се он заснива на стационарним, унапред припремљеним местима велике површине, чије су координате познате, што комплекс чини идеалном метом за савремена високо прецизна средства уништења. Један од главних недостатака овог ПВО система је ниска каналисаност циља (односно број циљева које може истовремено да гађа један комплекс) – 1 циљ (на који су усмерене 2 ракете). Поред тога, ПВО није у стању да се супротстави нисколетећим циљевима (доња граница удара је 300 метара – на пример, код С-300П је 25 метара). ПВО систем С-200 је био једини систем дугог домета (са дометом до 250 км), могао је да покрије велике индустријске области, уништава авионе чак и на прилазу границама Украјине, и био је један од фактори могућег одвраћања.  

Систем ПВО С-200 ушао је у новију историју Украјине по трагичном инциденту када је 4. октобра 2001. године, током вежби на Криму (рт Опук), услед погрешног навођења, ракета дивизиона С-200 изгубила свој тренажни циљ и преусмерен на снажнији сигнал са цивилног авиона Ту-154 који је летео из Тел Авива (Израел) за Новосибирск (Русија), и разнео га. У овој трагедији погинуло је 78 људи. Истовремено, један број стручњака (укључујући и тадашњег министра одбране Кузмука) не признаје да је то била украјинска ракета.

Од 2014. године остало је непознато колико је и да ли је Украјина делаборирала све ракете и лансере или их је оставила ускаладиштене, као и колико је ракета преживело бомбардовање и колико су исправне. Вероватноћа да су то биле ускладиштене ракете је велика.

У медијима се доста нагађало да би ове ракете могла донирати Бугарска, која истине ради у почетку није ркла ни ДА ни НЕ, али недавно председник Роман Радев у сусрету са украјинским председником Зеленским је одбио да пружу помоћ у наоружању јер би тако ослабио бугарске ракетне способности. Неки су тврдили да је своје ускладиштене ракете послала Пољска која их вероватно има ускладиштене.

Укратко о СА-5

С-200 (према НАТО класификацији – “СА-5 Гаммон”) је совјетски противваздушни ракетни систем дугог домета за све временске услове намењен за одбрану великих индустријских подручја, борбених авиона, ваздушних командних места на висинама од 300 м до 40 км, која лете брзином до 4300 км/х, и на дометима до 300 км у условима интензивних радио противмера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *