ПРИПАДНИЦИ ОС БИХ НА МЕЂУНАРОДНОЈ ВОЈНОЈ ВЕЖБИ ПЛАТИНАСТИ ВУК 23

Министарство одбране БиХ, ОС БиХ

Командант Оперативне команде Оружаних снага Босне и Херцеговине генерал-мајор Радован Илић присуствовао је 22. јуна 2023. године Дану високих званица у оквиру међународнe тактичкe вежбе „Платинасти вук 23“, која је реализована од 15. до 27. јуна у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца, у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Дану високих званица и завршним активностима у вежби присуствовали су највиши званичници Министарства одбране Републике Србије, најодговорнији припадници Војске Србије, те представници дипломатског и војно-дипломатског кора, као и представници оружаних снага земаља учесница.

Посетиоци су имали прилику да посматрају како привремено формиране мултинационалне јединице на вежби решавају различите тактичке задатке које мировне снаге могу извршавати у операцијама подршке миру, као што су борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту.

Циљ вежбе је унапређење оперативне способности и међусобног разумиевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу. Учесници вежбе, њих око 600, били су официри, подофицири и војници из Србије, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, САД, Северне Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине.

Вежбе из серије „Платинасти вук“ се у Србији реализују од 2014. године, а њихов значај се огледа у подизању како капацитета за планирање, организовање и извођење међународних вежби тако и способности јединица Војске Србије за ангажовање у мултинационалним операцијама уз употребу, између осталог, и неубојитог оружја.