САД НА КОРАК ОД ОДЛУКЕ ДА СЕ УКРАЈИНИ ИСПОРУЧЕ РАКЕТЕ АТАЦМС?! Коначна одлука није донесена још увек! Траже се гаранције од Кијева

ТВ Фронт/The Wall Street Journal

Сједињене Државе су близу да одобре трансфер АТАCMS (Army Tactical Missile System) пројектилe дугог домета у Украјину, које користи вишецевни лансер ракета ХИМАРС (High Mobility Artillery Rocket System), пише The Wall Street Journal.

Високи амерички и украјински званичници указују на то да би Бела кућа која је претходно била колебљива могла ускоро да одобри испоруку АТАCMS Украјини, признајући хитну потребу да се подржи украјинска офанзива.

Армијски тактички ракетни систем АТАCMS има домет од око 190 миља (300 км). Амерички председник Џо Бајден није потписао трансфер, делимично због забринутости америчких званичника да би Украјина могла да га искористи за напад на руску територију и ескалацију сукоба.

Високи украјински одбрамбени званичник рекао је за новине да је Кијев последњих недеља примио позитивне знаке да су се Сједињене Државе позабавиле ракетним системом. Украјински званичници тврде да су ракете дугог домета дјелимично потребне за удар на Крим, полуострво које је окупирала Русија, које се користи као база за лансирање беспилотних летјелица иранске производње, према јавним изјавама САД и њихових европски савезници.

Систем ATACMS (Army Tactical Missile System) је скраћеница за тактичку ракету копнене војске САД, која је развијена за употребу из самоходних вишецевних бацача ракета М270 и точкаших верзија ХИМАРС. Развијене су у верзијама од Блок 1 до Блок 4. Ове тактичке ракет домета до 300 км намењене су за гађање осетљивих-неотпорних стационарних циљева. У групу тих циљева стврставају се: командна места, ракете земља-земља, логистичке базе, хеликоптерске базе и аеродромске стајанке.

Ракета ATACMS је полубалистичка великих могућности у погледу брзине реаговања и намењена је за дејство у свим временским условима. Ране верзије Блок 1, блок 1А имале су домет до 165 км, а касније је тај домет са модификацијма повећан на 300 км.

Ракета је на чврсто гориво. Дуга је 4 м и има пречник тела од 0,61 м. Ране верзије ових ракета имају 950 комада М74 подмуниције са дометом 128 км, Блок 1А садржи 275 комада подмуниције М74 и већи домет. Оно што ће бити Украјини испоручено су верзије Блок 2А који носи шест субпројектила БАТ П31 домета до 300 км. Ракета има ГПС вођење и могућност лансирања изнад осе. Муниција је способна да открива и уништава покретне и стационарне циљеве. Предвиђена је за кориштење по топлим или хладним покретним ,непокретним или осетљивим циљевима.

Бојева глава верзија Б 160 кг високобризантног експлозива, а верзија Е 227 кг експлозива. Обе имају домет до 300 км. Висина лета за обе ракете је 50 км.

Ране серија ракета АТАЦМС примење су у Операцији Пустињска олуја, а кориштене су и у Операцији Ирачка слобода.

У случају испоруке Украјини оне би биле лансиране из СВЛР-а М-270 и ХИМАРС, с тим што код гусеничарске верзије иду у лансер по две ракета АТАЦМС, а код ХИМАРС-а само једна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *