ПРВИ КОНТИНГЕНТ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У МИРОВНОЈ МИСИЈИ НА СИНАЈУ

У Центру за мировне операције у касарни „Бањица“ у Београду данас је одржана војна свечаност поводом испраћаја првог контингента Војске Србије у међународну мировну операцију на Синајском полуострву.

Реч је о мисији независне мировне организације „Међународне снаге и посматрачи“ (Multinational Forces and Observers), која је настала у складу са споразумом између Арапске Републике Египат и Државе Израел 1981. године, са циљем спровођења безбедносних одредаба Египатско-израелског споразума из 1978. године.

Војска Србије ће у овој мировној операцији ангажовати десеточлану инжињеријску радну групу у саставу америчког контингента, што ће бити прво заједничко ангажовање наше и америчке војске у мисијама изградње и очувања мира у свету. Инжињерци Војске Србије ће бити задужени за инжињеријске и инфраструктурне радове у кампу мисије у јужном делу Синајског полуострва. Они су претходно на полигонима и вежбалиштима Војске Србије прошли специјалистичку и тактичку обуку прилагођену захтевима мисије, како би у потпуности били спремни за реализацију додељених задатака у зони операције.

Свечаном испраћају су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са сарадницима, државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил, те родбина и пријатељи припадника Војске Србије који се упућују у мировну операцију.

Начелник Генералштаба је овом приликом командиру инжињеријске јединице капетану прве класе Предрагу Живановићу уручио заставу Републике Србије, уз поруку да професионално и одговорно извршавају све додељене задатке у мировној операцији, достојно презентују лик и дело припадника Војске Србије и граде добре односе са припадницима страних оружаних снага.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *