ТАЛИБАНИ НУДЕ ПОМОЋ ХЕЗБОЛАХУ, РАЗЛИКЕ ОСТАВЉЕНЕ ПО СТРАНИ

Талибанска влада Авганистана је наводно понудила да обезбеди људство за борбу заједно са либанском групом Хезболах у њеном ескалирајућем сукобу са израелским снагама.

Овај развој догађаја, ако се потврди, означио би заокрет у политици талибана без преседана, јер је сунитска исламистичка група раније сматрала муслимане из шиитске секте отпадницима, што би довело до напада на шиитске мањине у Авганистану и високих тензија на авганистанско-иранској граници у деведестим годинама прошлог века. Ова секташка питања су била примарни узрок за поравнање низа џихадистичких група на Блиском истоку против Хезболаха, приморавајући групу милиција да води рат на два фронта и против таквих џихадиста и против Израела. Ова подела је нарочито довела до тога да се Израел придружи својим савезницима у Турској и западном свету како би финансирали сунитске исламистичке групе у Сирији 2010-их да ослабе Хезболах, што је потврдио начелник штаба израелских одбрамбених снага, генерал-пуковник Гади Ајзенкот 2019. године. Талибанске снаге, које су широко поштоване међу сунитским исламистичким групама, које се боре уз Хезболах, могле би тако означити прекретницу у шиитско-сунитским исламистичким групама.

Упркос томе што су бројни извори извештавали о понудама талибана о доприносу људства у текућем сукобу на Блиском истоку, мало је вероватно да ће се они материјализовати из више разлога. Пошто је Хезболах описан као такозвана „одбрамбена герилска снага организована дуж севернокорејских линија“, софистицираност његове опреме и техника ратовања учинила би интеграцију авганистанске милиције у њене снаге веома изазовном, као и питања као што су језичке баријере. Генерални секретар Хезболаха Хасан Нарсалах је 19. јуна истакао широку понуду подршке коју је његова група добила у борби против Израела, али је тада јасно ставио до знања да таква подршка није потребна, изражавајући уверење у способност да се сама носи са могућим непредвиђеним ситуацијама. Хезболах је такође имао далеко од позитивног искуства са деловањем заједно са сунитским екстремистичким групама, а након што је 2000-их поделио кључно војно знање са палестинском милиционом групом Хамас, укључујући и преношење севернокорејског знања о рату у тунелима, ово је била следећа деценија коју је Хамас пренео филијалама Ал Каиде које подржава Турска и које су га користиле против Хезболаха. Стога, иако се на талибане може гледати као на симпатизере Хезболаховог садашњег сукоба због заједничког анимозитета према Израелу, будуће слагање Кабула остаје веома неизвесно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *