БАДРИ 313: “ЈЕДИНИЦЕ ТАЛИБАНСКИХ СПЕЦИЈАЛНИХ СНАГА”

Јединица Бадри 313 је талибанска верзија јединица елитних снага за специјалне операције (SOF). Јединица је у великој мери повезана са мрежом Хакани, која има велики утицај унутар нове владе Исламског Емирата Авганистана. Из даљине, посматрачи би могли да помешају Бадри 313 са јединицама специјалних снага било које веће нације. Међутим, мало је вероватно да има способности америчког SEAL тима.

Бадри 313 специјална јединица изашла је у јавност, уочи талибанског заузимања Авганистана у августу 2021. године. Талибани су објавили пропагандне видео снимке који показују своју модерну ратну машину. Бадри 313 је боље опремљен од уобичајеног талибанског ратника. Већи део оружја и опреме су ратни плен. Они су такође преузели опрему претходне Авганистанске националне армије. Талибани су ову јединицу опремили ратним пленом који су за собом оставили амерички војници који су се брзо повлачили. Штавише, Бадри 313 заједно са талибанском црвеном јединицом су главни оператери за Талибане у операцијама највећег приоритета.

Доктрина и историја

Мото јединице Бадри 313 је „Ударамо да уништимо“. Име Бадри 313 је референца на историјску битку код Бадра. У којој је пророк Мухамед предводио 313 војника у победу против војске од преко 1000 Курејшија. Дајући имена својим специјалним снагама по историјској битци, талибани су учврстили поглед на Бадри 313, као на групу која може да наступи и када су све шансе против ње.

Јединица дели идеолошку усклађеност са Ал Каидом и јединицама са сличним именима, као што је Армија Бадра, која је прва извела нападе 2011. године. Мрежа Хакани контролише Бадри 313, што јасно објашњава њене везе са Ал Каидом. Зато што је мрежа Хакани веза између Талибана и Ал Каиде.

Изнад свега, Бадри 313 прихвата војнике само ако траже мучеништво или мушташид. Циљ Бадри 313 је да спасе Авганистан и његов народ и то је организационо јединица изграђена за овај задатак. Сходно томе, жели да брани вредности талибана и да обезбеди шеријатски закон у Авганистану. Одговоран је за борбе из близине, пустињски рат, директне акције, специјалне операције и герилски рат.

badri-313-jedinice-talibanskih-specijalnih-snaga© Badri 313 Battalion - Taliban Special Forces/World Special Forces
Организација Јединице

Бадри 313 предводи Абдул Хафеез Хафиз. Хафиз је члан мреже Хакани и блиски савезник Сирајуддина Хаканија, вође мреже Хакани.

Специјална јединица расте у величини као резултат све већег броја бораца који дипломирају из њеног кампа за обуку. Од 26. маја 2022. године, УН процењују да има близу 700 бораца који делују под заставом Бадри 313.

Јединица је део веће војске Исламских Емирата Авганистана. Они чине део одељења специјалних снага у оквиру нове војске Авганистана, чије седиште је Војно-оперативна академија Салахадин Ајуби у Кабулу. Након тога, талибански режим је задужио Бадри 313 да одржава мир у Авганистану.

Тактике, технике и процедуре (ТТП)

Бадри 313 је прошла обуку од мреже Хакани која је сада задужена за безбедност у Авганистану, укључујући главни град Кабул. Штавише, елемент талибана је тај који контролише јединицу. Сходно томе, ова блиска веза са мрежом Хакани по свој прилици значи да је јединица прошала одређену обуку о специјалним операцијама од стране пакистанске ISI (Inter-Services Intelligence).

Мало се зна о њеним ТТП. Међутим, доступне информације о Бадри 313 сугеришу да је ова јединица много боље обучена од талибанских бораца пре 20 година. Са обуком у распону од четири недеље до шест месеци. У стању је да изврши сложене мисије против IS-K (ISIS-Khorasan) и у планинским регионима Авганистана и да обезбеди безбедност у главном граду. Док штити и вође талибана у председничкој палати.

Пошто сви њени чланови траже мучеништво, врло је вероватно да су били умешани у сложеније самоубилачке нападе пре доласка Талибана на власт. Штавише, Бадри 313 је извршила самоубилачки напад на комплекс G4S 2018. године. Инфилтрирала се у комплекс пошто је активирала бомбу самоубицу ван комплекса.

Опрема Бадри 313

Пропагандни видео снимци и слике јединице које су кружиленинтернетом, указују на то да је опремљена ратним пленом. И од својих победа против претходне авганистанске националне армије и против снага Сједињених Држава које су се повукле. Да би се ово ставило у перспективу, САД су авганистанској националној војсци обезбедиле опрему вредну 28 милијарди долара. Ово је све сада у рукама талибана и њихових нових оружаних снага. Конкретно, јединица Бадри 313 има следеће:

Камуфлажне униформе
Оклоп за тело
Тактички радио
Наочаре за ноћни вид (ово је од посебног значаја за службенике одбране)
Оклопне Хамвије
М4 карабин пушке
М16 пушке
пиштоље – Глок и М-1911.

Талибани и њихове специјалне снаге су сада боље опремљене од неких војски малих нација. Ово не само да представља претњу за свакога ко жели да свргне талибане, већ и за регионалну безбедност. Као резултат тога, талибани сада контролишу модерно оружје, укључујући хеликоптере за нападе и ракетне системе.

Операције Јединице

Без сумње, Бадри 313 је била кључан део у победи талибана над авганистанским снагама. Њена обука од стране Хаканијеве мреже и вероватно Пакистанаца пружила им је тактичко знање потребно да буду одлучујући у талибанској операцији да обезбеде победу.

Након што су талибани преузели власт, режим је одредио Бадри 313 да одржава безбедност у Авганистану. Најважније Кабул. Талибани су поставили Бадри 313 на аеродром у Кабулу док су се САД евакуисале и обезбеђивали председничку палату.

Пањширска долина (Долина Пет Лавова)

Иако су талибани обезбедили већи део Авганистана, они се и даље боре у долини Панџшир. Недавни напади на талибане који долазе из Фронта националног отпора у Пањширу поново су покренули сукоб са талибанима. С обзиром да су талибани потенцијално осрамоћени у Пањширу, није ни чудо што су послали своју елитну јединицу. Бадри 313 делује у долини Пањшир. Док извештаји сугеришу да она наноси велике губитке у Пањширу.

Граница са Пакистаном

Талибани су распоредили Бадри 313 на авганистанско-пакистанску границу. Историјски позната као Дуранова линија. Ово је због покушаја талибана да спрече Пакистан да постави ограду дуж границе. То показује снагу коју талибани сада осећају да имају. Сада осећају да ће распоређивањем своје елитне јединице моћи да спречи реаговање велике силе. Међутим, нејасно је да ли су се десиле било какве борбе у региону.

Борбе против IS-K

Све веће присуство IS-K (ISIS-Khorasan) у Авганистану је од велике забринутости за талибане. Будући да ће наставак агресије IS-K на талибане резултирати неуспехом у пружању регионалне безбедности коју су обећали. Стога су талибани распоредили Бадри 313 у провинције Нангахар и Кунар у јануару 2022. године, пошто су талибани удвостручили своје напоре да унште IS-К.

Резиме

На крају крајева, Бадри 313 је, без сумње, најсофистициранија борбена снага коју талибани поседују од свог настанка 1994. године. Прошло је време талибанских бораца у шалвар камизу. Иако је мало вероватно да представља претњу оружаним снагама било које веће нације. Оно што нам долазак јединице Бадри 313 говори јесте да су талибани овог пута другачије одиграли. Зато што су максимално искористили ратни плен и ставили је у наводну елитну борбену снагу, спремну да брани Талибане и њихове вредности до смрти. Иако је већина слика вероватно у пропагандне сврхе, оно што показује је да талибани не само да су у стању да владају овим временом, већ су и војно победничка сила. Што ће вероватно изазвати регрутовање и страх међу авганистанским становништвом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *