НОВА УЛОГА КИНЕСКИХ HQ-17 У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ! ЧУВАР НЕБЕСКИХ ЧУВАРА

Војска Србије је наводно добила две ракетне батерије система HQ-17

Причи о набавци кинеских HQ-17 за Војску Србије никада нема краја.

О кинеским HQ-17 говорило се прво на Сајму наоружања “Партнер 2023” да их је Србија купила, али конкретнијих информација о томе није било.

Средним јануара 2024, председник Србије је потврдио да их је Србија купила и да ће их видети јавност на тактичко -техничком збору на Сретење у Нишу. Међутим ту су били систем за ометање дронова Репелент и ПВО систем ФК-3, али HQ-17 није било.

Онда после скоро пет месеци једна слика која је осванула у јавности указивала је да је HQ-17 стигао у наоружање Војске Србије. Званичне потврде није било ни из Војске Србије, ни из Министарства одбране, тако да су нагађања настављена.

Како ТВ Фронт незванично сазнаје Војска Србије је наводно добила две ракетне батерије система HQ-17, али се то због региона и теоретисања да се Србија наоружава и спрема масовне нападе на свој комшилук (што је ординарна будалаштина) и медијско спиновање не оглашава на сва звона.

Иако претње по безбeдност Србије постоје посебно јер је такозвано Косово ( Аутономна покрајина Косово и Метохија је већ пуних 25 година од јуна 1999 под међународном управом и протекторатом) које је купило борбене беспилотне летелице ТБ Бајрактар са чиме је заштита ваздушног простора Србије постала императив од стратешког значаја с обзиром на искуства из 1999.

Такође, знак да је Србија купила Q-17, лежи у томе што је број извиђачких летова НАТО из правца Румуније значајно порастао са фокусом на западни и источни део Србије, као и крајњи југ на тромеђи Србије, Северне Македоније и Бугарске.

Међутим, улога HQ-17 биће сасвим другачија. Према непотврђеним информацијама постаће чувар, чувара неба и биће важна допуна ПВО система у оквиру пројекта “Стратегијска ПВО купола” која би од неба Србије требала да створи непробојни небески штит, с обзиром на искуства да је током 1999. био покривен шири рејон великих градова Новог Сада, Београда и Ниша.

HQ-17 AE намењен је за блиску ПВО и заштиту трупа на терену приликом марша или базирања, односно концентрације, као и подршку у офанзивним и дефанзивним операцијама. Такође овај ракетни систем може се користити као кључна тачка противваздухопловне одбране за многе тачке и мете у борбеној зони.

Нови ракетни систем ПВО ?© Министарство одбране Србије
Фото: Министарство одбране Србије

 Возило опремљено овим ПВО системом може да се користи као поптуно аутономни борбени систем у склопу заштите ПВО трупа као и могућност лансирања за време марша. Способност нишањења и гађања више циљева. Брза реакција и лансирање ракете у интервалима, мала зона минималне даљине лансирања и веома високо време пресретања.

Овај ракетни систем има уграђене јаке ометаче.

 Возило има велику способност кретања по различитим теренима. Такође систем има опцију једноставне уградње и флексибилне конфигурације што омогућава брзу попуну овог ПВО ракетног система.

HQ-17AE

Према опису који је дала у свом проспекту China National Precision Machinery import and export corporation HQ-17 AE спада у ПВО системе малог домета нове генерације.

Овај ПВО систем намењен је за гађање различитих нисколетећих циљева као што су летелице са фиксним крилима, наоружани борбени и транспортни хеликоптери, беспилотне летелице, дронови, крстареће ракете, тактичке ракете ваздух-ваздух и планирајуће и вођене авио бомбе, Ракетни систем постављен је на возило велике мобилности који је комбиновао добру маневарбилности и брзо померање са једне на другу тачку.

HQ-17 AЕ намењен је за блиску ПВО и заштиту трупа на терену приликом марша или базирања, односно концентрације, као и подршку у офанзивним и дефанзивним операцијама.

Такође овај ракетни систем може се користити као кључна тачка противваздухопловне одбране за многе тачке и мете у борбеној зони.

Возило опремљено овим ПВО системом може да се користи као поптуно аутономни борбени систем у склопу заштите ПВО трупа као и могућност лансирања за време марша. Способност нишањења и гађања више циљева. Брза реакција и лансирање ракете у интервалима, мала зона минималне даљине лансирања и веома високо време пресретања.

Овај ракетни систем има уграђене јаке ометаче.

Возило има велику способност кретања по различитим теренима. Такође систем има опцију једноставне уградње и флексибилне конфигурације што омогућава брзу попуну овог ПВО ракетног система.

Што се тиче пресретања за ракетни систем HQ-17AE дати су следећи подаци према каталогу :

Пресретање по даљини:

1,5-15А/АЕ 1,5-20 км против летелица које немају стелт карактеристике;

1,5 – 9 км против летелица са стелт карактеристикама;

1.5- 8 км против ракета

Пресретање по висни:

0,01-8 км код верзијеА/АЕ до 10 км против летелица које не поседују стелт карактеристике;

0,01 -6 км против летелица које поседују стелт карактеристике,

0,01-5 км против ракета.

Систем вођења код овог система је радио командни.

Вероватноћа погађања циља првом ракетом износи 0,85 против авиона, а 0,8 против ракета.

Свако возило располаже са по четири ракете, које могу да пресрећу четири мете.

HQ-17AE је напреднији од основног кинеског HQ-17А. Горњи део система HQ-17AE који је срце система и знатно је лакши од оригинална HQ-17A, захваљујући већој интеграцији и компактност електронских компоненти, а тежина целог система је такође знатно смањена.

Домет HQ-17AE је 20 км, у односу на 15км код кинеског HQ-17A.

Један коментар на “НОВА УЛОГА КИНЕСКИХ HQ-17 У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ! ЧУВАР НЕБЕСКИХ ЧУВАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *