ИТАЛИЈАНСКИ ЛОВЦИ НА ТЕНКОВЕ КЕНТАУРО КРЕНУЛИ ПРЕМА УКРАЈИНИ?! Компзиција снимљена! Званичници ћуте ВИДЕО

На друштвеним мрежама појавила се информација, a која није званична да је Италија кренула у трансфер ловаца тенкова типа Кентауро у Украјину.

Сва теорија занснована је на снимку са једне железничке станице у Италији где се виде ловци тенкова Кентауро на вагонима. Иначе преко те железничке станице пребацивана је и остала италијанска војна опрема Украјини.

Кентауро

Развој Кентаура започео је 1984 године када је италијанска војска израдила тактичко-техничке захтеве за ново оклопно возило које би имало уграђен топ калибра 105 мм и веома добру тактичку и стратегијску мобилност. Први прототип завршен је у јануару 1987 године. Укупно је направљено девет прототипова и десет предсеријских возила.

Серијска производња кренула је крајем 1990- те, а први серијски примерак у оперативну употребу ушао је 1991 године. Првобитно италијанкса армија наручила је 450 возила, али је због штедње број смањен на 400. Последњи примерак направљен је 1996.године. Он се што је занимљиво и даље нуди иностраним купцима, али је било све безуспешн док Шпанци нису купили одрђени контигент ових ловаца тенкова.. Нада да ће Русија покренути лиценцну производњу Кентаура освежила је Италијане, али безуспешно јер је читав пројекат обустављен после смене руског министра одбране Анатолија Сердјукова у јесен 2012 и теренских испитивања Кентаура у Русији која нису била импресивна и обећавајућа 2013.

Ово возило се више прославило у мировним мисијама и интервенцијама широм света тако су први примерци возила били послати 1992 у Сомалију, а присутни су били и на Балкану у оквиру мисија НАТО ИФОР-СФОР , а од 1999 и КФОР.

Возило је опремљено куполом наоружаном топом калибра 105 мм Отобреда. Командир седи на левој, а пунилац и нишанџија на десној страни куполе. Топ калибра 105 мм је дужине цеви 52 калибра и испаљује стандардне НАТО гранате на удаљеност од 1.500 м до 2.000 м. Како би се смањила јачина трзаја на уста цеви постављена је гасна кочница. Због релативно ниске куполе елевација цеви је скорминих -6 до + 15 степени. Борбени комплет је 40 граната од чега се 14 налази у куполи а 26 у телу возила. Покретање куполе је електрохидрауличко уз потпуну стабилизацију топа. Кентауро има СУВ Галилео ТУРМС. Командир има стабилисану панорамску дневно ноћну нишанску справу СП-Т-694 која има могућност праћења циљева по 360 степени уз увећање од 2,5 до 10 пута, а постављена је на предњи леви део куполе.

Оклоп Кентаура је направљен од заварених плоча панцирног челика што пружа заштиту од пешадијске муниције до калибра 12,7 мм и парчади граната. Ниво предње оклопне заштите може да издржи поготке панцирних зрна калибра 20 мм. Возач је од моторног дела одвојен преградом.. Искуства из Сомалије где је константно претила опасност од РПГ-7 натерале је Италијане да од Британаца купе реактивни оклоп РОМР-А који се састоји од 120 касета реактивног оклопа укупне тежине три тоне. Италијани су развили за возило пасивни оклоп у облику челичних плоча монтираних на посебне носаче на куполи и телу точкаша.

Кентаура покреће ИВЕЦО В6 МТЦА турбо Дизел мотор који развија снагу 520 КС. Мотор снагу на точкове преноси уз помоћ аутоматске трансмисије. Максимална брзина на путу је 105 км/х. Погон се преноси преко четири осовине на свих осам точкова..

Тaктичко технички подаци

Посада 4 члана,

Борбена маса 28 тона,

Димензије: Дужина: 8,55 м, висина: 2,73 м, ширина: 3,03 м,

Аутономија кретања 800 км,

Главно оружје топ калибра 105 мм,

Борбени комплет 40 граната

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *