F-16 VISTA КОЈИМ УПРАВЉА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ИЗВЕО СИМУЛАЦИЈУ БОРБЕ У ВАЗДУХУ СА ЛЕТЕЛИЦАМА СА ЉУДСКОМ ПОСАДОМ!

Секретар за РВ САД Френк Кендал у ваздухопловној бази Евдвардс у Калифорнији извео лет борбеним авионом Ф-16 који је био управљан вештачком интелигенцијом.

Френк Кендалл је био толико импресиониран после свог лета да је рекао да ће овој борбеној летелици којом управља вештачка интелигенција поверити способност одлучивања да ли ће лансирати оружје.

Стручњаци за контролу наоружања и хуманитарне групе забринути су да би вештачка интелигенција једног дана могла самостално да баца бомбе без даљих људских консултација и траже ограничења у њеној употреби у војне сврхе.

Кендал је рекао да ће увек постојати људски надзор када се користи оружје.

Овај прбни лет био је део испитивања у оквиру програма да САД до 2028 године успеју конвертовати и произвести до 1.000 летелица којима ће уместо пилота управљати вештачка интелигенција, односно да борбени авиони којима не управљају пилоти него технологија постану летеће роботизоване платформе.

Пилоти који раде на Висти кажу да се кориштење вештачке интелигенције тако брзо учи да неки већ побеђују људске пилоте у симулацији борби.

За сада ова идеја је у повоју, али би могла да унесе револуцију у ваздухопловство.

Једна од занимљивости овог опитовања је била та што су паралелно са експерименталним Ф-16 Виста полетела и два Ф-16 која су имал људску посаду. Током испитивања праћене су летне карактеристике Висте, извођење маневара, али изведена је била и симулација борби у ваздуху.

Експериментални Ф-16 за сада летео је кроззвучном брзином од 880 км/х док суперсоничне брзине веће од 1 маха нису развијане.

Кендалов лет који је трајао сат времена био је још један доказ о поверењу у вештачку интелигенцију после прве познате борбе између људског пилота и борбеног авиона под контролом вештачке интелигенције у априлу текуће 2024.

“Безбедоносни је ризик не имати га. У овом тренутку, морамо да га имамо”, рекао је Кендал након што сишао из кокпита смешећи се.

Оператери Висте, који су летели око двадесет пута од септембра 2023, кажу да ниједна друга земља нема сличан млазњак којим управља вештачка интелигенција – где софтвер учи на милионима података у симулатору, а затим тестира своје закључке на стварним летовима.

Подаци о перформансама у стварном свету се враћају у симулатор где их вештачка интелигенција обрађује да би научила више.

Пилоти који програмирају Висту су свесни да потенцијално тренирају сопствену замену, али су рекли би се такође плашили да се сами сукобе са непријатељском флотом вештачке интелигенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *